sos rybny moroszki
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy moroszkę, pozostawiając tylko całe, dojrzałe jagody, usuwamy łodygę. Spłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sicie, aby szkło było wodą.
2. Przetrzyj przez sito, aż uzyskasz jednorodny przecier jagodowy.
3. Wlej tłustą śmietanę do naczynia, dodaj łyżkę miodu, soli i rozłóż startą moroszkę.
4. SOS wyjmujemy na kilka godzin w lodówce, w tym czasie należy go zaparzyć i stanie się jeszcze smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Moroszka - 30 kcal/100g