skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórkiem, jajkiem i groszkiem? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować. Jak gotować jajka? Napełnij je zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować we wrzącej wodzie przez 9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły.
Krok 2:
Umyj i osusz ogórek. Odetnij kucyki z obu stron i przetnij je wzdłuż na pół. Następnie pokrój każdą połowę ogórka w średniej wielkości kostkę. Przenieś pokrojone ogórki do miski na sałatkę.
Krok 3:
Schłodzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Spuść płyn z groszku z puszki. Posiekane jajka i zielony groszek Dodaj do miski do ogórków.
Krok 4:
Drobno posiekaj kapustę i pamiętaj trochę rękami. Dodaj posiekaną kapustę do sałatki.
Krok 5:
Umyj zieloną cebulę i koperek i dobrze wysusz. Drobno je posiekaj. Dodaj posiekane warzywa do sałatki.
Krok 6:
Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj. Spróbuj soli, jeśli to konieczne, a następnie sól do smaku. Nie dodałam soli, wystarczyło mi słoność majonezu. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce. Następnie przełóż do salaterki i podawaj. Smacznego!
do przygotowania tej sałatki można użyć nie tylko zwykłej białej kapusty, ale także pekińskiej. Jest bardziej miękki i delikatny, więc w sałatce będzie bardzo smaczny.
zamiast majonezu możesz doprawić sałatkę kwaśną śmietaną. Będzie też bardzo smaczny. Ale wtedy będziesz musiał go trochę posolić.
w tej sałatce wszystkie składniki pasują do siebie tak bardzo, że smak jest bardzo harmonijny. Jeśli nie ma świeżego ogórka, można go zastąpić marynowanym lub solonym. W każdym przypadku otrzymasz pyszną sałatkę na swój sposób.
tego rodzaju sałatki warzywne dobrze komponują się z kebabami, kotletami, stekami lub kotletami. Zmiękczają smak mięsa i ułatwiają jedzenie.
pomimo tego, że sałatka ma bardzo lekki smak, jest również dość obfita. Używaj go mono jako prostej przekąski przez cały dzień!
Gotuj z przyjemnością!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g