klasyczny sos shaverma

Prosty i pyszny sos do klasycznej shavermy! Klasyczny sos shaverma nadaje się nie tylko do tego dania! Jest dość wszechstronny i doskonale nadaje się do sałatek i po prostu do mięsa lub ryb. Przygotowuje się po prostu z dostępnych produktów!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 27 % 7 g
185 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Aby sos był gęsty i nie rozprzestrzeniał się, weź produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu, a jeszcze lepiej - domowe. Tak więc zawartość tłuszczu w ryazhenka powinna wynosić co najmniej 4%, a jeszcze lepiej - 6%. A śmietana-co najmniej 30%, Aby łyżka w niej stała. Również majonez, najlepiej własny, w sklepie nie tylko nie ma korzyści, ale jedna stała szkoda!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W naczyniu do przygotowania sosu mieszaj, aż będzie gładka. ryazhenka, śmietana i majonez.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny wyprodukowany fabrycznie. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą , aby cytryna dała znacznie więcej soku. I upewnij się, że kości z niego nie dostaną się do sosu - pomoże Ci tutaj sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić sos do smaku. Używam zwykłej soli morskiej, ale może to być również sól z dodatkami, na przykład sól Adyghe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier. Ogólnie zaleca się dodawanie cukru do wszystkich potraw, w których dodajesz sól, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak. Oczywiście nie powinna to być ogromna łyżka cukru, ale tylko szczypta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekany czosnek. Przepuściłam go przez mięśnie brzucha. Ale można go również drobno posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. W przypadku braku świeżego czosnku dodaj czosnek w proszku, chociaż świeży sos czosnkowy jest oczywiście znacznie smaczniejszy i zdrowszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj chmiel-suneli. Ta przyprawa jest tradycyjnie dodawana do klasycznego przepisu na taki sos, ale na twoje życzenie może to być również utskho-suneli, suszone i świeże zioła oraz inne zioła i przyprawy według twoich upodobań. Mieszaj, aż będzie gładka i używana do gotowania shawermy lub do innych potraw i sałatek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    SOS jest bardzo gęsty, bogaty i aromatyczny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy