skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z awokado? Przygotuj składniki. Przenieś rybę ze słoika do pojemnika. Podziel widelcem na małe kawałki. Jak wybrać tuńczyka w puszce? Na wieczku słoika (a nie na etykiecie) powinno znajdować się oznaczenie z indeksem przemysłu rybnego – litera "P". Kompozycja powinna zawierać tylko tuńczyka i sól. Kup filety lub kawałki filetów. Nie bierz "tuńczyka sałatkowego", ponieważ jest to mięso mielone z mielonych kości, wnętrzności i skóry.
Krok 2:
Umyj i osusz warzywa ręcznikami papierowymi. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Weź mięsiste, soczyste, gęste pomidory. Miękkie owoce po pokrojeniu stracą swój kształt, co zepsuje wygląd sałatki, a także dadzą nadmiar płynu. Jeśli skórka ogórków jest cienka i nie gorzka, nie trzeba jej obierać. Pokrój je na 4 części i pokrój w małe kwadraty.
Krok 3:
Umyj i osusz liście sałaty. Odpowiednia jest każda odmiana, na przykład sałata & quot; Góra Lodowa & quot;, & quot; Boston& quot;, sałata, rukiew wodna. Rozerwij go rękami na małe kawałki. Ważne jest, aby nie kroić nożem, ponieważ sałata liściasta w kontakcie z metalem szybko ciemnieje, więdnie i traci witaminy.
Krok 4:
Awokado umyj, pokrój na pół, usuń pestkę. Obierz. Pokrój miąższ w długie cienkie paski. Owoce lepiej obrać w tej kolejności, ponieważ po usunięciu skóry powierzchnia awokado staje się śliska, a przy próbie usunięcia kości można łatwo się skaleczyć.
Krok 5:
W misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości połącz przygotowane składniki (awokado, pomidory, ogórki i liście sałaty).
Krok 6:
Wyciśnij sok z połowy cytryny w wygodny dla Ciebie sposób. Polej nim sałatkę. Dopraw olejem roślinnym. Która oliwa z oliwek nadaje się do sałatek? Weź nierafinowany olej, który jest uzyskiwany przez tłoczenie na zimno oliwek (Extra Virgin Olive Oil). Taki olej nada potrawie bogatszy aromat i smak.
Krok 7:
Ułóż kawałki ryby na wierzchu. Podawaj natychmiast, aż warzywa zostaną namoczone i sok zostanie wypuszczony.
jak wybrać odpowiednie awokado? Wybierz awokado z Florydy lub odmianę "Pinkerton". Odmiana kaloifornia o ciemnobrązowej skórce nie nadaje się do sałatek, ponieważ jej miąższ jest bardzo miękki i nie zachowuje kształtu. Jeśli po naciśnięciu palcem na powierzchni awokado pozostanie wgniecenie, oznacza to, że jest Dojrzałe, nie kupuj. Lekko wstrząśnij owocem, przynosząc go do ucha. Jeśli usłyszysz stukanie kości-oznaka dojrzałości. Jeśli w odpowiedzi cisza jest niedojrzałym owocem. Nie kupuj owoców, jeśli na jego powierzchni występują uszkodzenia, nacięcia.
co zrobić, jeśli kupiłeś niedojrzałe awokado? To nie ma znaczenia. Umieść go z bananem lub jabłkiem w papierowej torbie i pozostaw w temperaturze pokojowej. Lub po owinięciu awokado w papier umieść w ciepłym miejscu(np. Po kilku dniach będzie miękki i gotowy do spożycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g