skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania sosu. Weź majonez z najwyższym procentem tłuszczu, jaki znajdziesz. Potrzebujesz bardzo gęstego majonezu. Zamiast sosu chili wystarczy zmielony pieprz, weź pół łyżeczki. Jeśli nie ma oleju sezamowego, użyj zwykłego oleju roślinnego. Ale z sezamem smakuje lepiej. Kawior gromadnika to dość rzadki produkt na półkach sklepowych. Wziąłem wędzoną wersję w sosie, która jest sprzedawana wszędzie.
Krok 2:
Weź małą miskę. Włóż do niego majonez, dodaj sos chili.
Krok 3:
Wymieszaj żywność silikonową szpatułką. Jest najwygodniejsza do mieszania - bardzo dobrze czyści ściany naczyń i nie wpływa na strukturę mieszanych produktów.
Krok 4:
Dodaj olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Obierz ząbki czosnku. Zetrzyj go na najmniejszej tarce bezpośrednio do sosu. Lub przełóż przez prasę do czosnku. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Ostatnim dodatkiem będzie kawior gromadnika. Jeśli nagle kupisz kawior latającej ryby-tobiko, będzie świetnie! Prawdziwy sos przyprawowy jest z nią zrobiony. Czasami znajduje się w sprzedaży. Nie znaleziono-poszukaj kawioru gromadnika. Nie znaleziono gromadników-użyj dowolnego kawioru rybnego. Najważniejsze, że jest mały.
Krok 7:
W końcu wymieszaj wszystkie składniki. Sos powinien uzyskać bardzo jednorodną, jedwabistą konsystencję, delikatny jasny kolor łososia. Sos jest gotowy do spożycia. Jeśli chcesz upiec z nim bułki lub sushi, połóż na nich łyżkę sosu i piecz przez 5-10 minut.
zrobiłem sos do domowych bułek. Bardzo smaczne, pikantne, bogate. Zarówno na zimno, jak i pieczone.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Kawior gromadnika - 365 kcal/100g