Sałatka włoskie wakacje

pamiętaj, aby zrobić tę pyszną sałatkę - nie pożałujesz! Przepis na tę sałatkę przywiozłem ze słonecznych Włoch. To prawda, że nie miał fasoli w puszkach. Ale postanowiłem dodać więcej sytości i wcale nie żałowałem. Wziąłem bazylię z krzakiem z małymi liśćmi. Jest często sprzedawany w dużych hipermarketach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
67 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Spuść płyn z fasoli i oliwek.
2. Pokrój ogórki, paprykę i seler. Pokrój pomidory na ćwiartki, pokrój oliwki na pół.
3. Umyj miętę i bazylię, osusz i grubo posiekaj.
4. Tankowanie. Przełóż czosnek przez prasę. Połącz czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i mielony pieprz. Lekko ubij, aż będzie gładka.
5. Połącz wszystkie składniki w salaterce, polej dressingiem i wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy