Sałatka włoskie wakacje
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Spuść płyn z fasoli i oliwek.
2. Pokrój ogórki, paprykę i seler. Pokrój pomidory na ćwiartki, pokrój oliwki na pół.
3. Umyj miętę i bazylię, osusz i grubo posiekaj.
4. Tankowanie. Przełóż czosnek przez prasę. Połącz czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i mielony pieprz. Lekko ubij, aż będzie gładka.
5. Połącz wszystkie składniki w salaterce, polej dressingiem i wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g