ciasto na jajka i wodę na pierogi

Szybki, prosty i co najważniejsze-pyszny!!!!!! Bardzo prosty sposób na przygotowanie ciasta na pierogi lub cheburek!
MalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 81 % 34 g
172 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

wymieszaj wszystkie składniki i zagniataj ciasto. Moczyć przez 20 minut w naczyniu pod pokrywką, a następnie ugniatać przez kolejne 5 minut. Ciasto jest gotowe!
z wynikowej ilości ciasta i 400 gr. farsz mam 90 pierogów. Ciasto jest bardzo delikatne, więc gotuj takie pierogi nie dłużej niż 7 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy