skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować kaszę gryczaną z mlekiem, od początku gotuję kaszę gryczaną w wodzie. Jednocześnie przestrzegam proporcji jednej części gryki i dwóch części wody. Przed gotowaniem musisz przygotować kaszę gryczaną: sprawdź, a jeśli to konieczne, posortuj kaszę gryczaną, wybierając drobną ściółkę i ziarna, które nie są obrane. Nie bądź leniwy! Gotowa kasza gryczana nie toleruje obcych zanieczyszczeń w swoim składzie. Dobrze opłucz płatki, pocierając je między dłońmi, spuść kilka wody. Wlej czystą kaszę gryczaną do wrzącej osolonej wody do smaku. Po ponownym zagotowaniu wody zmniejsz ogień i pozostaw grykę na małym ogniu pod pokrywką na 15-20 minut. Dopraw gotową gorącą kaszę gryczaną masłem i napełnij ją mlekiem. Dodaję taką ilość mleka, aby przykryła kaszę gryczaną o grubości 1-2 palców. Pozwól, aby mleko z kaszą gryczaną zagotowało się i zmniejsz ogień, nie wyłączaj od razu. Gdy piana wzrośnie, po prostu mieszaj okresowo. Jeśli pozwolisz kaszy gryczanej zagotować się z mlekiem, smak gotowego dania okaże się jednorodny i bogaty. Nie ma rozwarstwienia smaku kaszy gryczanej gotowanej na wodzie i oddzielnego mleka. Wlać do porcjowanych talerzy i posypać cukrem. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g