skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z groszkiem i ogórkami? Przygotuj jedzenie. Wcześniej ugotuj trzy średnie ziemniaki w mundurkach. Aby to zrobić, włóż umyte ziemniaki do rondla, zalej wodą, aby przykryć bulwy o 3-4 cm, sól (około 1 łyżka stołowa na 2 litry wody) i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut po ugotowaniu. Jeśli łatwo przebije się nożem, jest gotowy. Odcedź, ostudź. Wrzuć groszek do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.
Krok 2:
Zacznij kroić składniki sałatki. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę). Schłodzone gotowane ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 3:
Gotowaną kiełbasę pokrój również w drobną kostkę. Gotowaną kiełbasę można zastąpić szynką, gotowanym filetem z kurczaka lub cielęciną.
Krok 4:
Pokrój ogórki kiszone w tę samą kostkę. Pieczarki miałem już pokrojone na ćwiartki, więc dodatkowo ich nie posiekałem. Jeśli uważasz, że to konieczne, pokrój je w cienkie plasterki.
Krok 5:
Umyj pióra szalotki, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj. Jeśli nie ma zieleni, weź zwykłą cebulę i pokrój ją w kostkę tak małą, jak to możliwe.
Krok 6:
W salaterce połącz pokrojoną kiełbasę, ogórki, grzyby, cebulę i groszek. Połącz składniki, dopraw majonezem i wymieszaj. Jeśli z jakiegoś powodu nie jesz majonezu, dopraw sałatkę kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Można je przyjmować pojedynczo lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 7:
Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w porcjach. Na wierzchu udekoruj świeżymi liśćmi pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
przepis na sałatkę można uzupełnić jajkami na twardo. Gotuj je przez 8-10 minut po ugotowaniu. Po ostygnięciu w zimnej wodzie obierz je ze skorupy i pokrój w małe kwadraty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kiełbasa"amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g