papryka i pomidor Dolma

jasne danie z różnych warzyw, mięsa mielonego i ryżu! Dolma to rzadkie danie na naszym stole, ale jego wyjątkowy smak za każdym razem cieszy. Przygotowanie dania nie jest tak proste, jak bardziej znane, ale połączenie ryżu, nadzienia mięsnego i warzyw gotowanych na parze jest nie do opisania. Możesz podać danie na świąteczny stół.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 29 % 6 g
130 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

do przygotowania dolmy tradycyjnie używa się mielonej wołowiny. W razie potrzeby można go zastąpić innym, ale znacznie wpłynie to na smak. Mięso mielone można wziąć w sklepie lub ugotować samodzielnie, przepuszczając kawałek wołowiny, obrany z folii i żył przez maszynę do mięsa.

obierz cebulę, umyj i wysusz. Drobno posiekaj połowę cebuli, drugą część zostawiamy na razie. Danie oznacza dość dużą ilość zieleni i lepiej, jeśli jest różne. Umyj bieżącą wodą i osusz kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i koperek suchym ręcznikiem. Drobno posiekaj wszystkie warzywa.

w głębokiej misce połącz mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i zioła.W przeciwieństwie do przepisu na gołąbki lub faszerowaną paprykę, nie gotujemy wcześniej ryżu w dolmie. Dodaj surowy ryż do mięsa mielonego. Obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę i dodaj do mięsa mielonego. Tam wysyłamy 20 g koncentratu pomidorowego, 140 ml wody, doprawiamy solą, mielonym pieprzem i papryką. Zagniatamy mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Zostawiamy go na chwilę.

pokrój resztę cebuli na ćwiartki pierścieni. Wlej 60 ml oleju roślinnego na patelnię, podgrzej do gorącego stanu i wlej cebulę. Od czasu do czasu mieszając smażyć na złoty kolor.

w filiżance wymieszaj 20 g koncentratu pomidorowego i 60 ml wody, dodaj do patelni, gdy cebula jest prawie gotowa. Dusić na małym ogniu przez 5 minut.

bakłażany, paprykę i pomidory myjemy i suszymy. Lepiej jest wziąć małe warzywa, aby uzyskać więcej porcji dolmy. W pomidorach i papryce odetnij kapelusz i pokrój bakłażana na pół. Oczyść środek warzyw, aby uzyskać kubki.

napełnij wszystkie kubki warzywne mięsem mielonym. Paprykę i pomidory można przykryć odciętymi czapkami. Wlej wycięte środki warzyw na dno głębokiej patelni. Następnie rozłóż warstwę nadziewanych warzyw, połowę sosu pomidorowego na wierzchu, następnie drugą część warzyw i ponownie nadzienie pomidorowe.

dociśnij warzywa talerzem o mniejszej średnicy, zalej litrem wody, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Podawaj na gorąco, w razie potrzeby uzupełniając sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy