skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania dolmy tradycyjnie używa się mielonej wołowiny. W razie potrzeby można go zastąpić innym, ale znacznie wpłynie to na smak. Mięso mielone można wziąć w sklepie lub ugotować samodzielnie, przepuszczając kawałek wołowiny, obrany z folii i żył przez maszynę do mięsa.
obierz cebulę, umyj i wysusz. Drobno posiekaj połowę cebuli, drugą część zostawiamy na razie. Danie oznacza dość dużą ilość zieleni i lepiej, jeśli jest różne. Umyj bieżącą wodą i osusz kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i koperek suchym ręcznikiem. Drobno posiekaj wszystkie warzywa.
w głębokiej misce połącz mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i zioła.W przeciwieństwie do przepisu na gołąbki lub faszerowaną paprykę, nie gotujemy wcześniej ryżu w dolmie. Dodaj surowy ryż do mięsa mielonego. Obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę i dodaj do mięsa mielonego. Tam wysyłamy 20 g koncentratu pomidorowego, 140 ml wody, doprawiamy solą, mielonym pieprzem i papryką. Zagniatamy mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Zostawiamy go na chwilę.
pokrój resztę cebuli na ćwiartki pierścieni. Wlej 60 ml oleju roślinnego na patelnię, podgrzej do gorącego stanu i wlej cebulę. Od czasu do czasu mieszając smażyć na złoty kolor.
w filiżance wymieszaj 20 g koncentratu pomidorowego i 60 ml wody, dodaj do patelni, gdy cebula jest prawie gotowa. Dusić na małym ogniu przez 5 minut.
bakłażany, paprykę i pomidory myjemy i suszymy. Lepiej jest wziąć małe warzywa, aby uzyskać więcej porcji dolmy. W pomidorach i papryce odetnij kapelusz i pokrój bakłażana na pół. Oczyść środek warzyw, aby uzyskać kubki.
napełnij wszystkie kubki warzywne mięsem mielonym. Paprykę i pomidory można przykryć odciętymi czapkami. Wlej wycięte środki warzyw na dno głębokiej patelni. Następnie rozłóż warstwę nadziewanych warzyw, połowę sosu pomidorowego na wierzchu, następnie drugą część warzyw i ponownie nadzienie pomidorowe.
dociśnij warzywa talerzem o mniejszej średnicy, zalej litrem wody, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Podawaj na gorąco, w razie potrzeby uzupełniając sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g