skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z mielonym mięsem w sosie pomidorowym? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego-wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka lub ich mieszanych odmian. Jeśli masz zamrożone mięso mielone, najpierw wyjmij je z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić w temperaturze pokojowej. Weź dowolny ryż-okrągły, długoziarnisty, parzony, różnica będzie tylko w czasie gotowania. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty.
Krok 3:
Na patelni dodaj mięso mielone do cebuli. Smaż wszystko razem przez kilka minut, mieszając mięso szpatułką i rozbijając grudki, aby wilgoć wyparowała, a mięso mielone trochę się usmażyło.
Krok 4:
Do sosu wymieszaj koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszaj, aby pasta pomidorowa równomiernie rozprowadziła się w wodzie.
Krok 5:
Polej mielone mięso sosem pomidorowym.
Krok 6:
Następnie dodaj umyty ryż na patelnię i wlej gorącą wodę, aby była nieco wyższa niż powierzchnia ryżu. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 do 20 minut. Czas gotowania zależy od rodzaju wybranego ryżu. Powinien stać się miękki i wchłonąć całą wodę. Monitoruj poziom wody i stopień wysmażenia ryżu. W razie potrzeby dodaj trochę wody podczas gotowania.
Krok 7:
Gdy ryż będzie gotowy, wymieszaj go z mięsem mielonym. Wyłącz ogrzewanie i trzymaj trochę dłużej pod przykryciem, aby ryż jeszcze bardziej się ugotował. Połóż gotowe danie na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!
to świetne danie do włączenie do codziennego menu. Jest bardzo smaczny i sycący, dzięki czemu można go przygotować na lunch lub kolację i z łatwością nakarmić całą rodzinę. Aby urozmaicić smak, podczas duszenia możesz dodać pokrojone pomidory, paprykę lub grzyby na patelnię. Co więcej, możesz użyć dowolnych grzybów, czy to pieczarek, czy grzybów leśnych. Z tego dania skorzysta tylko w swoim składzie odżywczym.
aby uzyskać świeży smak, uzupełnij stół sałatką warzywną lub kawałkiem świeżych warzyw.
przygotowanie takiej kolacji zajmie bardzo mało czasu, a wynik zawsze zadowoli.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g