skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj pierś z kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Potraktuj go po obu stronach zmiękczaczem lub lekko uderz młotkiem. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, a następnie wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Ułóż kurczaka smażyć przez cztery minuty z każdej strony. Pierś posypać włoskimi ziołami. Pod koniec smażenia dodaj trochę soli i pieprzu według uznania.
Krok 2:
Czerwona papryka umyj i usuń nasiona. Posiekaj małą kostkę. Nie usuwaj całkowicie białych przegród wewnątrz warzywa. Uważa się, że tam znajduje się większość witamin.
Krok 3:
Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Przenieś paprykę i pomidory do salaterki. Obierz głowę czerwonej cebuli i drobno posiekaj. Lepiej jest wziąć czerwoną cebulę, ponieważ będzie lepiej wyglądać w gotowym naczyniu.
Krok 5:
Z puszki fasoli i kukurydzy spuść płyn. Dodaj fasolę i kukurydzę do pozostałych składników.
Krok 6:
Przygotuj sos. Awokado umyć i pokroić na pół. Uważaj, aby nie skaleczyć ręki.
Krok 7:
Usuń kość. Za pomocą małego noża pokrój miąższ wewnątrz owocu w kostkę, uważając, aby nie uszkodzić gęstej skóry.
Krok 8:
Wyjmij miąższ awokado. I ugniataj go widelcem.
Krok 9:
Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Lepiej wycisnąć cytrynę przez sitko, aby pestki nie dostały się do sosu.
Krok 10:
Dodaj czerwoną mieloną paprykę do smaku. Wymieszaj dressing.
Krok 11:
Umyj górę lodową i wstrząśnij wodą. Ostrożnie oddziel arkusze, starając się zachować ich zaokrąglony kształt. Posolić i doprawić przygotowaną wcześniej sałatkę sosem z awokado i ułożyć zjeżdżalnią wewnątrz liścia góry lodowej. Pierś z kurczaka pokroić na dwie porcje i ułożyć na wierzchu. Udekoruj klinem cytrynowym i świeżymi ziołami kolendry.
podałem danie dokładnie w takiej formie, jak na zdjęciu, w liściu sałaty. Ale w razie potrzeby górę lodową można posiekać (a także kurczaka) i wymieszać wszystkie składniki sałatki.
bardzo interesująca okazała się sałatka, zarówno pod względem smaku, jak i podania. Moje domowe były mile zaskoczone jego wyglądem i smakiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal / 100g