Sałatka meksykańska z kurczakiem i papryką

meksykańska sytość dla radości żołądka. Prawdziwie pożywna sałatka, która jednak nie jest pozbawiona świeżego składnika, zachwyci niesamowicie pikantnym dressingiem. Piętnaście składników w składzie to ekstrawagancja smaku!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 23 % 5 g
138 kcal
IG: 60 / 20 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj pierś z kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Potraktuj go po obu stronach zmiękczaczem lub lekko uderz młotkiem. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, a następnie wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Ułóż kurczaka smażyć przez cztery minuty z każdej strony. Pierś posypać włoskimi ziołami. Pod koniec smażenia dodaj trochę soli i pieprzu według uznania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czerwona papryka umyj i usuń nasiona. Posiekaj małą kostkę. Nie usuwaj całkowicie białych przegród wewnątrz warzywa. Uważa się, że tam znajduje się większość witamin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś paprykę i pomidory do salaterki. Obierz głowę czerwonej cebuli i drobno posiekaj. Lepiej jest wziąć czerwoną cebulę, ponieważ będzie lepiej wyglądać w gotowym naczyniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z puszki fasoli i kukurydzy spuść płyn. Dodaj fasolę i kukurydzę do pozostałych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Awokado umyć i pokroić na pół. Uważaj, aby nie skaleczyć ręki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń kość. Za pomocą małego noża pokrój miąższ wewnątrz owocu w kostkę, uważając, aby nie uszkodzić gęstej skóry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij miąższ awokado. I ugniataj go widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Lepiej wycisnąć cytrynę przez sitko, aby pestki nie dostały się do sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czerwoną mieloną paprykę do smaku. Wymieszaj dressing.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj górę lodową i wstrząśnij wodą. Ostrożnie oddziel arkusze, starając się zachować ich zaokrąglony kształt. Posolić i doprawić przygotowaną wcześniej sałatkę sosem z awokado i ułożyć zjeżdżalnią wewnątrz liścia góry lodowej. Pierś z kurczaka pokroić na dwie porcje i ułożyć na wierzchu. Udekoruj klinem cytrynowym i świeżymi ziołami kolendry.

podałem danie dokładnie w takiej formie, jak na zdjęciu, w liściu sałaty. Ale w razie potrzeby górę lodową można posiekać (a także kurczaka) i wymieszać wszystkie składniki sałatki.
bardzo interesująca okazała się sałatka, zarówno pod względem smaku, jak i podania. Moje domowe były mile zaskoczone jego wyglądem i smakiem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal / 100g

Podobne przepisy