sos śmietanowy z czosnkiem i koperkiem

Szybki i bardzo prosty sos śmietanowy! Pachnący, pasuje do wszystkiego! Ten sos można wypełnić barszczem i uzupełnić eklerem z przekąskami. Składniki są bardzo proste, ale jak pyszne się okazuje!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 22 % 5 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Rozłóż śmietanę z miską do mieszania sosu.
2. Obierz czosnek i przepuść go przez prasę do śmietany.
3. Pokrój warzywa (drobność - według własnego gustu) i dodaj do śmietany.
4. Dodaj sól do smaku i wszystko wymieszaj. Odstaw na chwilę i nabierz smaku.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy