skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić włoską klasyczną lasagne? Najpierw przygotuj sos boloński. Przygotuj dla niego jedzenie. Lepiej jest wziąć mięso mielone mieszane-wołowina-wieprzowina, łodygi selera są również wkładane z warzyw. Zamiast pomidora wziąłem gotową puree. Jako przyprawę mam zioła kuchni włoskiej. Jeśli weźmiesz osobno, weź oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn.
Krok 2:
Jak zrobić sos boloński? Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Pokrój również obrane marchewki w kostkę.
Krok 4:
I papryka.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię, wlej do niej oliwę z oliwek. Połóż cebulę. Smaż, aż będzie półprzezroczysty na średnim ogniu.
Krok 6:
Dodaj marchewkę i paprykę do cebuli. Smaż, mieszając, jeszcze przez kilka minut.
Krok 7:
Połóż mięso mielone na warzywach, dobrze je rozbij szpatułką. Piecz wszystko razem przez około 5 minut.
Krok 8:
Dodaj sól, pieprz i przyprawy. Wlej miąższ pomidora. Jeśli masz świeże pomidory, usuń z nich skórę, drobno posiekaj i włóż do mięsa mielonego, wlewając trochę więcej wody. Wymieszać. Dusić sos przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 9:
Następnie przygotuj sos beszamelowy. Przygotuj dla niego jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Masło jest naturalne, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 10:
Jak zrobić sos beszamelowy? W naczyniu z grubym dnem rozpuść masło, nie doprowadzając go do wrzenia. Wlej mąkę do masła. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Smaż mąkę przez kilka minut na małym ogniu, aż będzie lekko orzechowa. Konieczne jest mieszanie mąki przez cały czas, aby się nie przypaliła.
Krok 11:
Przy ciągłym mieszaniu wlej mleko cienkim strumieniem. Gotuj sos, aż zgęstnieje, około 5 minut. Podczas gotowania intensywnie wymieszaj sos. Następnie dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać.
Krok 12:
Kontynuuj gotowanie sosu do odpowiedniej konsystencji-powinien stać się jak gęsta śmietana. Sos beszamelowy najlepiej stosować natychmiast po ugotowaniu, ponieważ po schłodzeniu na wierzchu tworzy się mleczna pianka. Jeśli przygotowujesz go wcześniej, przykryj SOS folią spożywczą na wierzchu, aby leżał na powierzchni masy.
Krok 13:
Pozostaje zebrać lasagne. Będziesz potrzebował suchych arkuszy lasagne i twardego sera. Mam makaron lasagne, którego nie trzeba wcześniej gotować. Jeśli twoja pasta wymaga gotowania, zagotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Krok 14:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 15:
Wlej sos beszamelowy na dno formy, posmaruj go.
Krok 16:
Połóż arkusze lasagne.
Krok 17:
Sos beszamelowy ponownie pojawia się na arkuszach na wierzchu.
Krok 18:
Następna warstwa to Bolognese.
Krok 19:
Posyp serem na wierzchu.
Krok 20:
Następnie powtórz sekwencję warstw. Beszamel-liście-beszamel-Bolognese-ser. Liczba warstw zależy od wysokości formy. Powtórzyłam to trzy razy. Aby arkusze zajmowały całą powierzchnię formy, można je złamać i wypełnić puste przestrzenie. Górna warstwa to zawsze Bolognese Plus ser na wierzchu.
Krok 21:
Piecz lasagne w piekarniku w temperaturze 190°C przez 30-40 minut. Wierzch się zarumieni, a ser się rozpuści. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g