Grillowana szyjka wieprzowa z kością
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj wszystkie przyprawy z adjika i olejem. Ziru (zmiel w moździerzu). Opłucz szyję wieprzową, osusz i obficie posmaruj marynatą. Pozostaw na kilka godzin lub na noc w lodówce.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię grillową. Smaż mięso na dużym ogniu przez 5 minut z każdej strony, uszczelnij mięso skórką. Nie zapomnij o bokach. Następnie kolejne kilka minut z każdej strony.
Krok 3:
Wyłącz piec. Pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut, aby rozprowadzić sok. Podawać ze świeżymi warzywami. I mężczyzn, z pieczonymi kawałkami ziemniaków. Smacznego!
bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie! Zimą na grillu, latem na grillu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g