placki ziemniaczane z mięsem mielonym
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
do nadzienia siekam cebulę i pocieram marchewkę.
smaż do miękkości.
kładę mięso mielone i smażę wszystko razem, dobrze ugniatając grudki, kolejne 10 minut.
na koniec doprawiam solą, mielonym pieprzem. Mieszać.
odstawiam nadzienie do ostygnięcia, ale na razie zrobię ciasto ziemniaczane.
wcześniej ugotowałem ziemniaki w mundurze, schłodziłem i wyczyściłem.
pocieraj go grubą tarką.
dodaj jajko, sól i pieprz.
dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto ziemniaczane.
formuję paszteciki.
wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej.
rozłóż placki szwem w dół i smaż, aż zrumienią się z obu stron.
proces gotowania jest wyraźnie pokazany w powyższym krótkim przepisie wideo.
dobra dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g