skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia miski. Miąższ młodej wołowiny jest idealny do tego dania.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki, jeśli to możliwe, Wytnij żyły z miazgi, tłuszcz i usuń folię. Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 3:
Dodaj cebulę, olej roślinny, sok z cytryny i adjika do pojemnika z mięsem.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj, mieszając mięso i cebulę w dłoniach, aby cebula wypuściła trochę soku. Dodaj szczyptę soli. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Lepiej najpierw dodać mniej soli, ponieważ sama Adjika jest słona. Pozostaw do marynowania na około 20-30 minut.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, papryczkę chili dowolnie pokroić. Zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez kilka minut, ostrożnie spuść wodę i usuń skórkę z pomidorów. Pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Umieść mięso z cebulą na patelni z wysokimi krawędziami i grubym dnem. Idealnie Chashashuli gotuje się w kotle. Wyślij do pieca, gotuj pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez 30 minut. Mięso będzie duszone we własnym soku. Nie zapomnij czasami mieszać.
Krok 7:
Po określonym czasie wyślij pomidory, paprykę chili i paprykę do mięsa. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i pozostaw na wolnym ogniu przez około godzinę do półtorej godziny (w zależności od tego, jaka część wołowiny jest używana i jak Młode jest mięso). Okresowo warto otwierać pokrywkę i mieszać zawartość patelni. Jeśli mięso jest nadal twarde, a na patelni nie ma płynu, możesz dodać sok pomidorowy lub starte pomidory.
Krok 8:
Spróbuj soli, jeśli chcesz dodać sól. Dodaj przyprawy i czosnek do mięsa. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Następnie dodaj kolendrę i pietruszkę, ponownie wymieszaj. Zdjąć z ognia i pozostawić na chwilę pod zamkniętą pokrywką.
możesz podawać Chashashuli ze świeżym chlebem pita.
również przed podaniem dodaj do każdego talerza drobno posiekaną czerwoną cebulę i ziele angielskie.
ostrość potrawy można dostosować do własnego gustu. Dodaj trochę więcej papryki chili lub całkowicie ją wyklucz.
zaleca się podawać z kieliszkiem czerwonego wina.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g