Chashushuli po gruzińsku z wołowiny

to danie jest warte spróbowania! Na pewno ci się spodoba! Gulasz we własnym soku i pikantnym sosie pomidorowym. Niezwykle delikatna i miękka wołowina, pełna aromatów przypraw, ziół i czosnku. Świetna opcja na lunch lub kolację.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 21 % 4 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia miski. Miąższ młodej wołowiny jest idealny do tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki, jeśli to możliwe, Wytnij żyły z miazgi, tłuszcz i usuń folię. Pokrój cebulę w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cebulę, olej roślinny, sok z cytryny i adjika do pojemnika z mięsem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, mieszając mięso i cebulę w dłoniach, aby cebula wypuściła trochę soku. Dodaj szczyptę soli. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Lepiej najpierw dodać mniej soli, ponieważ sama Adjika jest słona. Pozostaw do marynowania na około 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, papryczkę chili dowolnie pokroić. Zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez kilka minut, ostrożnie spuść wodę i usuń skórkę z pomidorów. Pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść mięso z cebulą na patelni z wysokimi krawędziami i grubym dnem. Idealnie Chashashuli gotuje się w kotle. Wyślij do pieca, gotuj pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez 30 minut. Mięso będzie duszone we własnym soku. Nie zapomnij czasami mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie wyślij pomidory, paprykę chili i paprykę do mięsa. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i pozostaw na wolnym ogniu przez około godzinę do półtorej godziny (w zależności od tego, jaka część wołowiny jest używana i jak Młode jest mięso). Okresowo warto otwierać pokrywkę i mieszać zawartość patelni. Jeśli mięso jest nadal twarde, a na patelni nie ma płynu, możesz dodać sok pomidorowy lub starte pomidory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spróbuj soli, jeśli chcesz dodać sól. Dodaj przyprawy i czosnek do mięsa. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Następnie dodaj kolendrę i pietruszkę, ponownie wymieszaj. Zdjąć z ognia i pozostawić na chwilę pod zamkniętą pokrywką.

możesz podawać Chashashuli ze świeżym chlebem pita.

również przed podaniem dodaj do każdego talerza drobno posiekaną czerwoną cebulę i ziele angielskie.

ostrość potrawy można dostosować do własnego gustu. Dodaj trochę więcej papryki chili lub całkowicie ją wyklucz.

zaleca się podawać z kieliszkiem czerwonego wina.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy