skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dolmę po azerbejdżańsku? ugotujprodukty potrzebne do przygotowania dolmy.
Krok 2:
Umyj warzywa i drobno posiekaj nożem. Moczyć liście winogron przez 40 minut we wrzącej wodzie.
Krok 3:
W międzyczasie pokrój mięso, obierz cebulę, dodaj tłuszcz i zrób z tego wszystko mięso mielone za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Jeśli mięso jest suche, dodaję więcej tłuszczu i cebuli — będzie bardziej soczyste.
Krok 4:
Mięso mielone wymieszać z ryżem i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Użyłem surowego ryżu długoziarnistego, ale możesz też wziąć okrągły. Przed dodaniem do mięsa mielonego należy go najpierw umyć, aż będzie przezroczysty. Nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Rozłóż łyżkę mielonego mięsa na liściu winogron i zawiń w kopertę. Możesz związać koperty nitką, aby się nie rozwijały. Użyj prawie wszystkich liści winogron (zachowaj trochę) i całego nadzienia.
Krok 6:
Połóż pozostałe liście winogron na dnie patelni. Połóż gotowe dolmushki na wierzchu. Naciśnij prasę (używam do tego prostego talerza i kładę słoik z wodą na wierzchu).
Krok 7:
Napełnij niewielką ilością wody, nie większą niż szklanka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. W razie potrzeby można dodać wodę (w miarę gotowania).
Krok 8:
Powiedziałem Ci, jak zrobić dolmę po azerbejdżańsku, a teraz powiem Ci, jak ją podać. I podawaj to danie z sosem kefirowym z posiekanym czosnkiem. Jest niesamowicie pyszny!
dzisiaj podzieliłem się z wami kulinarnym przepisem na danie, które bez wątpienia stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu. Zgodnie z klasycznym przepisem kulinarnym dolma jest przygotowywana z jagnięciny, ale zauważam, że to danie okazuje się równie dobre z wołowiny. Do tego możesz użyć świeżych młodych liści winogron lub puszkowanych. Lubię obie opcje. Latem przygotowuję dolmę ze świeżych liści i na pewno przygotowuję je na zimę, aby w zimie rozpieszczać siebie i moich bliskich tym pysznym. Zanotuj przepis i nie odkładaj go na bok.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g