Dolma po azerbejdżańsku

Dolma nie pozostawi obojętnym koneserów kuchni orientalnej! To narodowe danie z kuchni azerbejdżańskiej jest prototypem gołąbków, ale nie jest przygotowywane z kapusty, jak nasza, ale z liści winogron. Smak jest doskonały-przekonaj się sam !
AndreyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 21 % 6 g
182 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dolmę po azerbejdżańsku? ugotujprodukty potrzebne do przygotowania dolmy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa i drobno posiekaj nożem. Moczyć liście winogron przez 40 minut we wrzącej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie pokrój mięso, obierz cebulę, dodaj tłuszcz i zrób z tego wszystko mięso mielone za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Jeśli mięso jest suche, dodaję więcej tłuszczu i cebuli — będzie bardziej soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone wymieszać z ryżem i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Użyłem surowego ryżu długoziarnistego, ale możesz też wziąć okrągły. Przed dodaniem do mięsa mielonego należy go najpierw umyć, aż będzie przezroczysty. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż łyżkę mielonego mięsa na liściu winogron i zawiń w kopertę. Możesz związać koperty nitką, aby się nie rozwijały. Użyj prawie wszystkich liści winogron (zachowaj trochę) i całego nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pozostałe liście winogron na dnie patelni. Połóż gotowe dolmushki na wierzchu. Naciśnij prasę (używam do tego prostego talerza i kładę słoik z wodą na wierzchu).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij niewielką ilością wody, nie większą niż szklanka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. W razie potrzeby można dodać wodę (w miarę gotowania).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powiedziałem Ci, jak zrobić dolmę po azerbejdżańsku, a teraz powiem Ci, jak ją podać. I podawaj to danie z sosem kefirowym z posiekanym czosnkiem. Jest niesamowicie pyszny!

dzisiaj podzieliłem się z wami kulinarnym przepisem na danie, które bez wątpienia stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu. Zgodnie z klasycznym przepisem kulinarnym dolma jest przygotowywana z jagnięciny, ale zauważam, że to danie okazuje się równie dobre z wołowiny. Do tego możesz użyć świeżych młodych liści winogron lub puszkowanych. Lubię obie opcje. Latem przygotowuję dolmę ze świeżych liści i na pewno przygotowuję je na zimę, aby w zimie rozpieszczać siebie i moich bliskich tym pysznym. Zanotuj przepis i nie odkładaj go na bok.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy