skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne radzieckie ciasto Zebra? Przygotuj jedzenie. Aby biszkopt dobrze wyrósł, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki. Rozpuść masło w dowolny sposób, powinno ostygnąć do czasu ubijania jajek. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Weź miskę, przesiej do niej mąkę. Przesiewanie nasyca go tlenem, dzięki czemu pieczenie będzie bardziej puszyste i przewiewne. Dodaj proszek do pieczenia, sól i wanilinę. Wymieszaj składniki. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.
Krok 3:
W osobnej misce rozbij jajka. dodaj cukier. Lekko ubij je trzepaczką, bez większego fanatyzmu. Powinny być po prostu dobrze wymieszane.
Krok 4:
Wlej schłodzone stopione masło do ubitych jajek. Dodaj śmietanę (powinna być świeża, naturalna, wysokiej jakości i dość gęsta).
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Mieszanina powinna stać się całkowicie jednorodna.
Krok 6:
Wlej mieszankę jajeczną do mąki. Łyżką delikatnie wymieszaj obie mieszanki. Mieszaj, aż grudki całkowicie znikną.
Krok 7:
Podziel ciasto na dwie równe części, wrzucając część do innej miski. Dodaj kakao do jednego z nich. Wymieszać.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia. Mam rozłączne, o średnicy 20 cm, okazało się, że ciasto ma idealną wysokość. W szerszej formie ciasto okaże się niskie. Nasmaruj boki formy olejem roślinnym, wyłóż spód pergaminem. Zacznij od łyżki stołowej, aby rozłożyć ciasto na środku formy. Łyżka jasnego ciasta, następnie łyżka brązowego do środka jasnego i tak dalej.
Krok 9:
Stopniowo dolne warstwy ciasta zaczną się rozprzestrzeniać i zajmować cały kształt. Zobaczysz, jak zaczną się tworzyć smugi. Kontynuuj układanie ciasta, aż się skończy.
Krok 10:
Jeśli chcesz, możesz zrobić wzór na torcie za pomocą wykałaczki. Aby to zrobić, poprowadź go od środka do krawędzi, jakby dzieląc ciasto na 8 równych części, a następnie odwrotnie, od krawędzi do środka, dzieląc powstałe 8 części na pół.
Krok 11:
Piec ciasto w piekarniku, tryb góra-dół, w temperaturze około 200°C, około 30-35 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Określ gotowość wykałaczką - powinna wyjść sucha. Ciasto bardzo się podnosi podczas pieczenia, moje nawet pękło na środku, ale potem spada.
bardzo udany przepis-biszkopt okazuje się bujny, trochę wilgotny w środku. W razie potrzeby możesz pokroić go na osobne ciasta i ułożyć śmietaną. Ale po prostu jest bardzo smaczny!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g