skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec maślane ciasta drożdżowe? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Weź mąkę najwyższej jakości. Dzięki niemu wypieki drożdżowe będą szczególnie bujne i obszerne.
Krok 2:
Aby aktywować drożdże w małej misce, połącz 1 łyżeczkę. cukier, drożdże i 50 ml mleka. Mleko powinno być ciepłe (35-38 stopni, nie wyższe) wszystko wymieszaj, pozostaw na 15-20 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka. Jeśli nie masz takiej czapki, wymień drożdże.
Krok 3:
W szerokiej misce o odpowiedniej wielkości przesiej mąkę przez drobne sito. To wzbogaci mąkę w tlen, a ciasto będzie bardziej podnoszące i puszyste.
Krok 4:
Roztop masło na małym ogniu, lekko ostudź.
Krok 5:
Aby zrobić ciasto, weź szerokie i stabilne naczynie, aby wygodnie wyrabiać ciasto. Pojemnik musi mieć odpowiednią objętość i wysokość, aby ciasto miało wystarczająco dużo miejsca do podniesienia. Ubij jajka solą, aż będą gładkie.
Krok 6:
Dodaj cukier, jeszcze raz ubij.
Krok 7:
Dodaj odpowiednie drożdże i pozostałe mleko, wymieszaj.
Krok 8:
Roztop masło w dowolny sposób. Lekko ostudź i dodaj stopione masło do ciasta. Wymieszać.
Krok 9:
Dodaj przesianą mąkę. Możesz to zrobić ponownie przez sito. Nie dodawaj od razu całej mąki. W zależności od właściwości mąki może wymagać nieco więcej lub mniej. Ciasto wymieszać najpierw łyżką.
Krok 10:
Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając ciasto i obserwując jego konsystencję.
Krok 11:
Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie. Może trochę przykleić się do rąk. Nie próbuj tego eliminować, dodając mąkę, aby uniknąć uzyskania twardego ciasta. Takie ciasto będzie rosło przez długi czas, a pieczenie okaże się ciężkie. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
Krok 12:
Przygotuj produkty do nadzienia. Nadzienie do ciast może być dowolne. Zdecydowałam się na nadzienie z jabłek i rodzynek. Weź ilość cukru do smaku w zależności od słodyczy jabłek. Rodzynki oczyścić z gruzu, opłukać i osuszyć.
Krok 13:
Jabłka umyć, osuszyć,obrać i obrać z nasion. Pokrój jabłka w drobną kostkę.
Krok 14:
Dodaj umyte i suszone rodzynki, cukier, cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 15:
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2-2, 5 razy, możesz zacząć tworzyć ciasta.
Krok 16:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanej wielkości pasztecików.
Krok 17:
Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę.
Krok 18:
Połóż nadzienie na środku.
Krok 19:
Uformuj placek w pożądany kształt, dobrze ściśnij krawędzie.
Krok 20:
Uformuj w ten sposób wszystkie placki. Połóż je na arkuszu pokrytym naoliwionym pergaminem, szwem w dół. Przykryj placki ręcznikiem i odstaw na 15 minut.
Krok 21:
W małej misce ubij surowe jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 22:
Posmaruj placki ubitym jajkiem.
Krok 23:
Piecz placki w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20-25 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gdy paszteciki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika wraz z blachą do pieczenia.
Krok 24:
Gotowe placki ostudzić i podawać. Smacznego!
z ciasta drożdżowego można piec nie tylko ciasta, ale także duże otwarte lub zamknięte ciasta, bułki z różnymi nadzieniami: orzechowym, makowym, z dżemem, dżemem itp.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g