ciasta drożdżowe w piekarniku

niesamowicie pyszne, bujne, miękkie, delikatne, przewiewne! Ciasta drożdżowe w piekarniku można zrobić z dowolnym nadzieniem, słodkim lub pikantnym. Mam jabłka, rodzynki i cukier. Są pieczone w piekarniku, więc nie brudzą rąk tłuszczem. Wygodnie jest zabrać je ze sobą w podróż, do pracy, na piknik.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 72 % 34 g
220 kcal
IG: 11 / 9 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec maślane ciasta drożdżowe? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Weź mąkę najwyższej jakości. Dzięki niemu wypieki drożdżowe będą szczególnie bujne i obszerne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby aktywować drożdże w małej misce, połącz 1 łyżeczkę. cukier, drożdże i 50 ml mleka. Mleko powinno być ciepłe (35-38 stopni, nie wyższe) wszystko wymieszaj, pozostaw na 15-20 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka. Jeśli nie masz takiej czapki, wymień drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W szerokiej misce o odpowiedniej wielkości przesiej mąkę przez drobne sito. To wzbogaci mąkę w tlen, a ciasto będzie bardziej podnoszące i puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło na małym ogniu, lekko ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić ciasto, weź szerokie i stabilne naczynie, aby wygodnie wyrabiać ciasto. Pojemnik musi mieć odpowiednią objętość i wysokość, aby ciasto miało wystarczająco dużo miejsca do podniesienia. Ubij jajka solą, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, jeszcze raz ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj odpowiednie drożdże i pozostałe mleko, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Roztop masło w dowolny sposób. Lekko ostudź i dodaj stopione masło do ciasta. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przesianą mąkę. Możesz to zrobić ponownie przez sito. Nie dodawaj od razu całej mąki. W zależności od właściwości mąki może wymagać nieco więcej lub mniej. Ciasto wymieszać najpierw łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając ciasto i obserwując jego konsystencję.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie. Może trochę przykleić się do rąk. Nie próbuj tego eliminować, dodając mąkę, aby uniknąć uzyskania twardego ciasta. Takie ciasto będzie rosło przez długi czas, a pieczenie okaże się ciężkie. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Nadzienie do ciast może być dowolne. Zdecydowałam się na nadzienie z jabłek i rodzynek. Weź ilość cukru do smaku w zależności od słodyczy jabłek. Rodzynki oczyścić z gruzu, opłukać i osuszyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jabłka umyć, osuszyć,obrać i obrać z nasion. Pokrój jabłka w drobną kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj umyte i suszone rodzynki, cukier, cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2-2, 5 razy, możesz zacząć tworzyć ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanej wielkości pasztecików.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż nadzienie na środku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Uformuj placek w pożądany kształt, dobrze ściśnij krawędzie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Uformuj w ten sposób wszystkie placki. Połóż je na arkuszu pokrytym naoliwionym pergaminem, szwem w dół. Przykryj placki ręcznikiem i odstaw na 15 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W małej misce ubij surowe jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posmaruj placki ubitym jajkiem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piecz placki w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20-25 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gdy paszteciki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika wraz z blachą do pieczenia.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowe placki ostudzić i podawać. Smacznego!

z ciasta drożdżowego można piec nie tylko ciasta, ale także duże otwarte lub zamknięte ciasta, bułki z różnymi nadzieniami: orzechowym, makowym, z dżemem, dżemem itp.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. 

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy