skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto z czerwonego aksamitu w domu? Przygotuj jedzenie. Najpierw do przygotowania ciast. Początkowo przepis wykorzystuje maślankę, ale z braku z powodzeniem zastępuje ją kefirem. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby się rozgrzał. Weź duże jajka. Pamiętaj, aby je umyć i osuszyć.
Krok 2:
Przesiej mąkę i kakao do dużej miski. Dodaj cukier, sodę i sól. Kakao dodaje się w celu wzmocnienia koloru ciast. Jeśli lubisz bardziej czekoladowy smak, dodaj go więcej, ale wtedy kolor ciast będzie ciemniejszy. Możesz dodać więcej waniliny. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 3:
Wymieszaj suche składniki.
Krok 4:
W innej misce rozbij jajka. Wlej kefir i olej roślinny. Zostaw trochę kefiru. Wlej do niego barwnik ŻELOWY i wymieszaj. Ilość barwnika może również regulować kolor ciast. Im więcej, tym bogatszy kolor. Pamiętaj, że kolor wyblaknie po upieczeniu. Wlej zabarwiony kefir do miski. Dodaj ocet i ekstrakt waniliowy, jeśli go używasz.
Krok 5:
Wymieszaj płynne składniki za pomocą trzepaczki.
Krok 6:
Wlej płynne składniki do suchych. Wymieszaj je trzepaczką lub mikserem. Powinna uzyskać jednorodną masę.
Krok 7:
Przygotuj naczynia do pieczenia. Ciasto można upiec oddzielnymi ciastami, wtedy potrzebne będą 3 formy. Upiekłam w pierścieniu, jego średnica wynosi 20 cm, dno wykonano z podwójnej warstwy folii. Wlej ciasto do foremek — trzech lub jednego, tak jak moje. Formy są wstępnie nasmarowane niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 8:
Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C, tryb góra-dół. Jeśli jeden, to 50-60 minut, jeśli trzy, to jeden po drugim i 30 minut każdy. Określ gotowość za pomocą drewnianego patyczka — powinien wyjść z ciasta na sucho. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 9:
Schłodzić gotowe ciasto. Pokrój go na trzy części. Mój kapelusz na biszkopcie bardzo się podniósł, odciąłem go i użyłem do dekoracji.
Krok 10:
Przygotuj produkty do kremu. Ser typu Philadelphia, kremowy lub twarogowy, bez dodatków. Ser powinien być ciepły. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Ilość proszku, którą wziąłem, jest minimalna. Możesz go powiększyć według własnych upodobań. Myjesz dodać wanilinę lub ekstrakt waniliowy do kremu, nie dodałem.
Krok 11:
Włóż ser i masło do miski. Przesiej do nich cukier puder. To pozbędzie się jej grudek.
Krok 12:
Ubij śmietanę z dużą prędkością miksera, aż będzie puszysta, jasna.
Krok 13:
Posmaruj ciasta kremem.
Krok 14:
Posmaruj również wierzch i boki ciasta. Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki, aby ustabilizować krem.
Krok 15:
Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Użyłem jagód i okruchów ciasta. Truskawki i granaty wyglądają pięknie. Możesz po prostu posypać wierzch miękiszem.
bardzo smaczne ciasto! Ciasta są miękkie, porowate, nie trzeba ich nawet impregnować. Krem jest gęsty, dobrze zachowuje swój kształt. Zwiększyłbym jego ilość, aby posmarować ciasto grubszą warstwą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g