skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gniazda z kurczaka? Przygotuj składniki. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić mięso mielone. Dokładnie umyj i osusz pomidory koktajlowe i zioła. Wyjmij mozzarellę z solanki i pozwól jej wyschnąć.
Krok 2:
Obierz czosnek. Drobno posiekaj zioła i czosnek ostrym nożem. Jeśli nie chcesz zadzierać z czosnkiem, możesz użyć do tego Prasy.
Krok 3:
Do mielonego kurczaka dodaj sól i przyprawy.
Krok 4:
Dobrze zagnieść mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Podczas ugniatania stanie się bardziej lepki, tak powinno być.
Krok 5:
Podziel mięso mielone na 5 części i uformuj z nich te same kulki. Aby mięso mielone nie przylgnęło do rąk, zwilż je wodą.
Krok 6:
Rzuć każdą kulkę w mąkę i uformuj kotlety, wykonując w środku każdego wgłębienie na nadzienie. Można to zrobić na przykład dnem kieliszka.
Krok 7:
Umieść gniazda na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Jeśli twoje mięso mielone jest chude, możesz nasmarować powierzchnię kotletów olejem roślinnym. Nie smarowałem, ponieważ moje mięso mielone miało wystarczającą ilość tłuszczu.
Krok 8:
Połóż posiekany czosnek i posiekaną bazylię na dnie każdego gniazda.
Krok 9:
Na wierzch z jednym pomidorem koktajlowym. Jeśli chcesz, możesz wstępnie zalać pomidory wrzącą wodą i usunąć z nich skórę.
Krok 10:
W pozostałej przestrzeni gniazd mięsnych umieść dwie kulki mozzarelli.
Krok 11:
Posyp każdy kotlet włoskimi ziołami i papryką.
Krok 12:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180ºC na około 40-45 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
przy drugiej próbie moje gniazda z mielonego kurczaka odniosły sukces. Długo myślałem o opcjach nadzienia i ostatecznie zdecydowałem się na taką włoską wersję. Kupiony niedawno młyn z włoskimi ziołami okazał się bardzo przydatny.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach Czytaj w tym artykule.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g