skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z dorsza w folii? Na początek dobrze umyj rybę i osusz ją. W razie potrzeby rozmrozić go wcześniej w kuchence mikrofalowej, na dolnej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Pokrój filet z dorsza na porcje. Pokrój folię na kwadraty, zegnij krawędzie i połóż na nich rybę. Umyj pietruszkę, osusz ją.
Krok 2:
Osobno w misce rozpuść masło. Robię to w kuchence mikrofalowej, ale jest to również możliwe na kuchence. Dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki do stopionego masła. Dodaj również sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Krok 3:
Na wierzchu filetów z dorsza równomiernie rozprowadź przygotowaną mieszankę masła z ziołami. Upewnij się, że nie wycieknie poza krawędzie folii.
Krok 4:
Ułóż cebulę pokrojoną w krążki na wierzchu. Zawiń krawędzie folii do środka, nie zakrywając ryby do końca. Umieść w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 20-25 minut. Podczas pieczenia ryby weź pod uwagę cechy swojego piekarnika.
Krok 5:
Dorsz pieczony w piekarniku podawaj bezpośrednio w folii. Smacznego!
wszyscy wiedzą, że ryba jest zdrowa i musi być zawarta w codziennym menu w kolejności. Dorsz jest wszechstronny, ma przyjemny smak i konsystencję. A przygotowany według tak prostego przepisu będzie również częstym gościem na twoim stole.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii,
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g