filet z dorsza pieczony w piekarniku w folii

najłatwiejszy sposób na przygotowanie pysznego fileta z dorsza! Jak upiec soczystego dorsza w folii, aby nie był suchy? Łatwe! Wystarczy użyć tego przepisu. Zdziwisz się, jakie to proste. Danie nadaje się na szybką kolację w pośpiechu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z dorsza w folii? Na początek dobrze umyj rybę i osusz ją. W razie potrzeby rozmrozić go wcześniej w kuchence mikrofalowej, na dolnej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Pokrój filet z dorsza na porcje. Pokrój folię na kwadraty, zegnij krawędzie i połóż na nich rybę. Umyj pietruszkę, osusz ją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osobno w misce rozpuść masło. Robię to w kuchence mikrofalowej, ale jest to również możliwe na kuchence. Dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki do stopionego masła. Dodaj również sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na wierzchu filetów z dorsza równomiernie rozprowadź przygotowaną mieszankę masła z ziołami. Upewnij się, że nie wycieknie poza krawędzie folii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż cebulę pokrojoną w krążki na wierzchu. Zawiń krawędzie folii do środka, nie zakrywając ryby do końca. Umieść w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 20-25 minut. Podczas pieczenia ryby weź pod uwagę cechy swojego piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dorsz pieczony w piekarniku podawaj bezpośrednio w folii. Smacznego!

wszyscy wiedzą, że ryba jest zdrowa i musi być zawarta w codziennym menu w kolejności. Dorsz jest wszechstronny, ma przyjemny smak i konsystencję. A przygotowany według tak prostego przepisu będzie również częstym gościem na twoim stole.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii, rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy