skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zatrzymajmy się na przepisie na proste kruche ciasto miodowe z warstwą dżemu. Ten prosty przysmak jest bardzo szybki w przygotowaniu, ale okazuje się smaczny i delikatny. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski.
Krok 2:
Dodaj cukier, płynny miód (jeśli nie ma alergii na miód), szczyptę soli. Wymieszaj składniki.
Krok 3:
Wyślij do miski zmiękczoną i posiekaną nożem margarynę na tłuszczach roślinnych. Dodaj proszek do pieczenia lub sodę gaszoną ugryzieniem (pół łyżeczki sody pół łyżeczki octu).
Krok 4:
Mieszaj masę, aż uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Wyjmij ciasto, podziel je na cztery części. Rozwałkuj każdy kawałek w cienką prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Piec każdą warstwę ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Krok 6:
Usuń ciasta z blachy do pieczenia, pozwól im trochę ostygnąć, zrób gładkie krawędzie, odetnij nierówności. Z resztek upieczonego ciasta robimy okruchy do posypania.
Krok 7:
Schłodzone ciasta smarujemy dowolnym grubym dżemem, układamy je w stos.
Krok 8:
Nałóż cienką warstwę dżemu na wierzch i posyp okruchami piasku. Ciasto jest gotowe. Wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby moczyć ciasta.
Krok 9:
Podajemy przysmak do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
niektórzy ludzie niestety ze względów zdrowotnych muszą ograniczać się do jedzenia niektórych pokarmów, ktoś jest uczulony na jaja kurze, ktoś nie toleruje laktozy i nie może jeść mleka i produktów mlecznych. Nie jest to jednak powód, aby ograniczać się do małych radości i rezygnować ze słodyczy. Istnieje wiele przepisów na potrawy dietetyczne, z brakiem "niebezpiecznych" produktów. W domu możesz łatwo przygotować nawet ciasto, biorąc pod uwagę specyfikę żywienia gości i gospodarstw domowych z takimi problemami zdrowotnymi. Ciasto bez jajek i mleka spodoba się nie tylko osobom z problemami zdrowotnymi, ale także tym, którzy poszczą lub są na diecie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g