babeczki z mąki ryżowej

niesamowicie delikatne i miękkie! Jak chmura! Babeczki z mąki ryżowej przygotowane według tego dość prostego przepisu są bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki mące ryżowej, jako głównemu składnikowi, wypieki są szczególnie delikatne, przewiewne i mają przyjemną kruchą strukturę. Takie babeczki będą doskonałym deserem na gorącą herbatę, kawę lub kakao.
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 65 % 45 g
369 kcal
IG: 2 / 4 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1.Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby miało miękką konsystencję.

2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

3. Oddzielnie w misce przesiać dobrej jakości mąkę ryżową. Powinien być biały i drobno zmielony. Dodaj do niego szczyptę soli i proszku do pieczenia, aby ciasto miało bujną i przewiewną strukturę.

4. Masło przenieś miskę blendera lub robota kuchennego. Wlej tam drobny cukier, cukier waniliowy i ubij mikserem na małych obrotach, aż będzie puszysty. Konieczne jest, aby cukier całkowicie rozpuścił się w kremowej masie.

5. Następnie rozbij jajka do miski miksera i ponownie wymieszaj masę do uzyskania gładkiej konsystencji.

6. W małych porcjach w 2-3 etapach wlej suche składniki (mąkę) do płynnych. W takim przypadku po każdym etapie wymieszaj powstałą masę mikserem, aby uzyskać lepszy wynik.

7. Dodaj małe kandyzowane owoce do powstałego ciasta, aby uzyskać bardziej zróżnicowany smak. Kandyzowane owoce można zastąpić dowolnymi suszonymi owocami (rodzynki, suszone morele), świeżymi jagodami, orzechami lub kawałkami czekolady. Ponownie wymieszaj ciasto zwykłą łyżką stołową, aby nadzienie było równomiernie rozłożone w środku. Samo ciasto ostatecznie wychodzi dość gęsto w konsystencji.

8. W specjalnych foremkach ułóż papierowe foremki do ciasta. Następnie przełóż ciasto na muffinki łyżką, wypełniając foremkami około 2/3 części. Następnie włóż babeczki do nagrzanego piekarnika, aby piec przez 20 minut. W tym czasie powinny wzrosnąć i zarumienić się na wierzchu. Wierzchołki babeczek mogą się trochę popękać.

gotowe babeczki z mąki ryżowej z kandyzowanymi owocami są gotowe! Przed użyciem należy je lekko schłodzić. Podawać razem z gorącą aromatyczną herbatą, kawą lub mlekiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g

Podobne przepisy