noga kaczki confit

prawdziwy przepis od francuskiego szefa kuchni! Confit z kaczki jest przygotowywany w ten sposób w najlepszych restauracjach we Francji. A najlepsze jest to, że łatwo go powtórzyć w domu. Najważniejsze jest, aby wziąć dobry tłuszcz z kaczki.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 D 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić confit z kaczki? Przygotuj wymagane produkty. W razie potrzeby rozmrażaj mięso przez noc na dolnej półce lodówki. Umyj go i osusz. Obierz czosnek i pokrój go na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś czosnek do moździerza z dużą szczyptą soli i zmiel na pastę. Bez moździerza, weź czosnek lub zmiażdż czosnek dnem patelni, przykrywając go folią spożywczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś gotowy czosnek z solą do dużej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pieprz do moździerza i zmiel na grubą kruszonkę. Bez moździerza-wałek do ciasta lub spód patelni ci pomoże!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś zmieloną paprykę do tej samej dużej miski, w której już leży czosnek. Tutaj dodaj pozostałą sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij kaczkę. Odetnij z niego tłuste części i nadmiar skóry ostrym nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś obrane mięso do dużej miski z czosnkiem i przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pocieraj kaczkę mieszanką czosnku ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na jeden dzień, przykrywając wierzch folią spożywczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po dniu oczyść mięso z przypraw. Szef robi to za pomocą pędzla, mówi, że jest to bardzo wygodne. Przenieś kaczkę do formy ogniotrwałej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij udka kaczki tłuszczem. Potrzebuje tyle, aby całkowicie pokryć mięso. Szef mówi, że po raz pierwszy można wlać dobry olej słonecznikowy, ale najsmaczniejszy ptak znajduje się w rodzimym tłuszczu. Przykryj pokrytą tłuszczem kaczkę pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika. Gotuj przez 30-40 minut w 160 stopniach. Następnie obniż temperaturę do 90 stopni i gotuj przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tak będzie wyglądać danie. Głównym sekretem prawidłowego konfitury z kaczki jest piekarnik. Bez góry na kuchence lub spróbuję w powolnej kuchence!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lepiej pozostawić gotowe mięso do wyrośnięcia i schłodzenia. Aby to zrobić, wyjmij mięso z tłuszczu i przenieś do pojemnika z pokrywką. Przechowuj pojemnik w lodówce. Tłuszcz można wykorzystać następnym razem, wlewając go do butelki. Kiedy przygotowujemy się do podania, smażymy kaczkę na suchej i bardzo gorącej patelni ze wszystkich stron.

szef kuchni radzi podawać udko z kaczki confit z duszoną czerwoną kapustą i smażonymi ziemniakami. Dobre są tutaj grzyby w śmietanie lub lekkie sałatki warzywne.
miłego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kacze udka - 405   kcal/100g
  • Udka z kaczki smażone - 266   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy