skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić confit z kaczki? Przygotuj wymagane produkty. W razie potrzeby rozmrażaj mięso przez noc na dolnej półce lodówki. Umyj go i osusz. Obierz czosnek i pokrój go na kawałki.
Krok 2:
Przenieś czosnek do moździerza z dużą szczyptą soli i zmiel na pastę. Bez moździerza, weź czosnek lub zmiażdż czosnek dnem patelni, przykrywając go folią spożywczą.
Krok 3:
Przenieś gotowy czosnek z solą do dużej miski.
Krok 4:
Włóż pieprz do moździerza i zmiel na grubą kruszonkę. Bez moździerza-wałek do ciasta lub spód patelni ci pomoże!
Krok 5:
Przenieś zmieloną paprykę do tej samej dużej miski, w której już leży czosnek. Tutaj dodaj pozostałą sól.
Krok 6:
Zdejmij kaczkę. Odetnij z niego tłuste części i nadmiar skóry ostrym nożem.
Krok 7:
Przenieś obrane mięso do dużej miski z czosnkiem i przyprawami.
Krok 8:
Pocieraj kaczkę mieszanką czosnku ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na jeden dzień, przykrywając wierzch folią spożywczą.
Krok 9:
Po dniu oczyść mięso z przypraw. Szef robi to za pomocą pędzla, mówi, że jest to bardzo wygodne. Przenieś kaczkę do formy ogniotrwałej.
Krok 10:
Napełnij udka kaczki tłuszczem. Potrzebuje tyle, aby całkowicie pokryć mięso. Szef mówi, że po raz pierwszy można wlać dobry olej słonecznikowy, ale najsmaczniejszy ptak znajduje się w rodzimym tłuszczu. Przykryj pokrytą tłuszczem kaczkę pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika. Gotuj przez 30-40 minut w 160 stopniach. Następnie obniż temperaturę do 90 stopni i gotuj przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Krok 11:
Tak będzie wyglądać danie. Głównym sekretem prawidłowego konfitury z kaczki jest piekarnik. Bez góry na kuchence lub spróbuję w powolnej kuchence!
Krok 12:
Lepiej pozostawić gotowe mięso do wyrośnięcia i schłodzenia. Aby to zrobić, wyjmij mięso z tłuszczu i przenieś do pojemnika z pokrywką. Przechowuj pojemnik w lodówce. Tłuszcz można wykorzystać następnym razem, wlewając go do butelki. Kiedy przygotowujemy się do podania, smażymy kaczkę na suchej i bardzo gorącej patelni ze wszystkich stron.
szef kuchni radzi podawać udko z kaczki confit z duszoną czerwoną kapustą i smażonymi ziemniakami. Dobre są tutaj grzyby w śmietanie lub lekkie sałatki warzywne.
miłego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kacze udka - 405 kcal/100g
- Udka z kaczki smażone - 266 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g