Jak posolić śledzie na kawałki w domu

w pośpiechu, bardzo szybki, prosty i niesamowicie pyszny! Śledź, solony w domu, nigdy nie może się równać z tym, który jest sprzedawany w sklepie. Jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy, ponieważ nie będzie w nim szkodliwych dodatków. Jeśli posolesz śledzia na kawałki, czas solenia jest skrócony.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 24 % 4 g
89 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak posolić śledzie na kawałki w domu? Przygotuj jedzenie. Śledź jest wstępnie rozmrożony, przenosząc go z komory zamrażarki do lodówki na dolną półkę. Aby ryba była łatwiejsza do krojenia, nie rozmrażaj jej do końca. Każdy będzie pasował do cebuli, mój jest czerwony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śledź umyj, odetnij głowę i wypatrosz. Mam śledzia z mlekiem, posolim z nimi. Jeśli znajdziesz kawior, masz szczęście, będzie jeszcze smaczniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić filet, Odwróć rybę brzuchem w dół i dociśnij dłonią grzbiet, rozkładając rybę. W ten sposób oddzielisz Kości od miazgi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć tuszę na tył i użyj noża, aby usunąć grzbiet i kości. Usuń małe kości ręcznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz pokrój rybę wzdłuż grzbietu na pół. Otrzymasz dwa filety. Z każdego usuń skórkę i pokrój na porcje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż poduszkę cebuli na dnie szklanego słoika. Następnie połóż połowę śledzia. Ponownie ułóż cebulę. I znowu śledź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Wlej wodę do kadzi, wlej sól, cukier i przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadź solankę do wrzenia na średnim ogniu i gotuj przez trzy do czterech minut. Ostudzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij słoik przygotowanym śledziem schłodzoną solanką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw słoik śledzia na stole na trzy godziny, a następnie włóż do lodówki. Śledź będzie gotowy za 24 godziny.

jednym z głównych warunków pysznego solonego śledzia jest wybór samej ryby. Powinien być świeży, sprężysty, jednolity kolor stali bez brązowych pasków i zardzewiałych podpalaczy. Skrzela powinny być jasne, oczy lekko zapadnięte, białawe. Jeśli ryba była rozmrażana i zamrażana wiele razy, miąższ będzie zbyt miękki, rozpadnie się podczas krojenia. Mój śledź jest tym trochę grzeszny. Nie rozmrażaj śledzia w kuchence mikrofalowej lub ciepłej wodzie - będzie suchy i bez smaku. Ryby można solić w całości. W takim przypadku nie jest wypatroszony, ale usuwane są tylko skrzela. jeśli zdecydujesz się solić na kawałki, nie musisz kroić śledzia na filety, możesz po prostu pokroić go na kawałki w poprzek grzbietu. Jeśli nie chcesz pikantnego śledzia, nie dodawaj niczego poza solą. A jeśli chcesz bogatszego smaku, weź więcej goździków i gorczycy.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy