skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak posolić śledzie na kawałki w domu? Przygotuj jedzenie. Śledź jest wstępnie rozmrożony, przenosząc go z komory zamrażarki do lodówki na dolną półkę. Aby ryba była łatwiejsza do krojenia, nie rozmrażaj jej do końca. Każdy będzie pasował do cebuli, mój jest czerwony.
Krok 2:
Śledź umyj, odetnij głowę i wypatrosz. Mam śledzia z mlekiem, posolim z nimi. Jeśli znajdziesz kawior, masz szczęście, będzie jeszcze smaczniejszy.
Krok 3:
Aby zrobić filet, Odwróć rybę brzuchem w dół i dociśnij dłonią grzbiet, rozkładając rybę. W ten sposób oddzielisz Kości od miazgi.
Krok 4:
Odwróć tuszę na tył i użyj noża, aby usunąć grzbiet i kości. Usuń małe kości ręcznie.
Krok 5:
Teraz pokrój rybę wzdłuż grzbietu na pół. Otrzymasz dwa filety. Z każdego usuń skórkę i pokrój na porcje.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 7:
Połóż poduszkę cebuli na dnie szklanego słoika. Następnie połóż połowę śledzia. Ponownie ułóż cebulę. I znowu śledź.
Krok 8:
Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Wlej wodę do kadzi, wlej sól, cukier i przyprawy.
Krok 9:
Doprowadź solankę do wrzenia na średnim ogniu i gotuj przez trzy do czterech minut. Ostudzić.
Krok 10:
Napełnij słoik przygotowanym śledziem schłodzoną solanką.
Krok 11:
Pozostaw słoik śledzia na stole na trzy godziny, a następnie włóż do lodówki. Śledź będzie gotowy za 24 godziny.
jednym z głównych warunków pysznego solonego śledzia jest wybór samej ryby. Powinien być świeży, sprężysty, jednolity kolor stali bez brązowych pasków i zardzewiałych podpalaczy. Skrzela powinny być jasne, oczy lekko zapadnięte, białawe. Jeśli ryba była rozmrażana i zamrażana wiele razy, miąższ będzie zbyt miękki, rozpadnie się podczas krojenia. Mój śledź jest tym trochę grzeszny. Nie rozmrażaj śledzia w kuchence mikrofalowej lub ciepłej wodzie - będzie suchy i bez smaku. Ryby można solić w całości. W takim przypadku nie jest wypatroszony, ale usuwane są tylko skrzela. jeśli zdecydujesz się solić na kawałki, nie musisz kroić śledzia na filety, możesz po prostu pokroić go na kawałki w poprzek grzbietu. Jeśli nie chcesz pikantnego śledzia, nie dodawaj niczego poza solą. A jeśli chcesz bogatszego smaku, weź więcej goździków i gorczycy.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g