skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę ryżową z dynią w mleku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Dynię obrać i wydrążyć i pokroić na kawałki. Do owsianki doskonały jest okrągły ryż. Trochę się gotuje i sprawia, że owsianka jest owsianką - bardziej jednorodną i nieco lepką. Pierwszym krokiem jest przygotowanie dyni.
Krok 2:
Przykryj naczynie do pieczenia arkuszem folii. Włóż pokrojoną dynię do formy. Rozłóż pokrojone masło na dyni i posyp odrobiną cukru. Możesz do tego użyć cukru prostego lub brązowego. Brązowy doda trochę karmelowego smaku. Przykryj formę dyni folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 190C na około 30 minut (skup się na piekarniku). W tym czasie dynia stanie się miękka.
Krok 3:
Aby zrobić owsiankę, opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie. Następnie przenieś go do garnka do gotowania i dodaj do niego wodę. Podpal i zagotuj. Następnie gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Ryż powinien stać się miękki. Upewnij się, że się nie pali.
Krok 4:
Pod koniec gotowania dodaj trochę skórki pomarańczowej do owsianki, aby uzyskać smak. Możesz także dodać trochę mielonego cynamonu lub ekstraktu waniliowego.
Krok 5:
Wlej mleko do owsianki i dodaj trochę masła. Trzymaj owsiankę na minimalnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie ryż wchłonie mleko, a owsianka stanie się bardziej jednorodna. Mleko można dodać nieco więcej, w zależności od konsystencji gotowej owsianki.
Krok 6:
Ułóż gotową owsiankę na przygotowanych talerzach i ułóż pieczoną dynię na wierzchu. Na gorąco owsianka jest niesamowicie smaczna i pachnąca. Nawiasem mówiąc, dynię można wymieszać z owsianką bezpośrednio na patelni.
Krok 7:
Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g