owsianka ryżowa z dynią na mleku

bardzo smaczne i szybkie, bardzo łatwe i proste, dla całej rodziny! Ta owsianka ryżowa z dynią na mleku nie jest przygotowywana w standardowy sposób, z którym każda gospodyni domowa poradzi sobie za pierwszym razem. Dynia jest pieczona w piekarniku, a dopiero potem dodawana do talerza z owsianką. Łatwe i pyszne śniadanie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 79 % 23 g
136 kcal
IG: 4 / 57 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę ryżową z dynią w mleku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Dynię obrać i wydrążyć i pokroić na kawałki. Do owsianki doskonały jest okrągły ryż. Trochę się gotuje i sprawia, że owsianka jest owsianką - bardziej jednorodną i nieco lepką. Pierwszym krokiem jest przygotowanie dyni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj naczynie do pieczenia arkuszem folii. Włóż pokrojoną dynię do formy. Rozłóż pokrojone masło na dyni i posyp odrobiną cukru. Możesz do tego użyć cukru prostego lub brązowego. Brązowy doda trochę karmelowego smaku. Przykryj formę dyni folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 190C na około 30 minut (skup się na piekarniku). W tym czasie dynia stanie się miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić owsiankę, opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie. Następnie przenieś go do garnka do gotowania i dodaj do niego wodę. Podpal i zagotuj. Następnie gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Ryż powinien stać się miękki. Upewnij się, że się nie pali.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pod koniec gotowania dodaj trochę skórki pomarańczowej do owsianki, aby uzyskać smak. Możesz także dodać trochę mielonego cynamonu lub ekstraktu waniliowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do owsianki i dodaj trochę masła. Trzymaj owsiankę na minimalnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie ryż wchłonie mleko, a owsianka stanie się bardziej jednorodna. Mleko można dodać nieco więcej, w zależności od konsystencji gotowej owsianki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotową owsiankę na przygotowanych talerzach i ułóż pieczoną dynię na wierzchu. Na gorąco owsianka jest niesamowicie smaczna i pachnąca. Nawiasem mówiąc, dynię można wymieszać z owsianką bezpośrednio na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy