zupa grochowa z mięsem wieprzowym

pyszne i sycące, na lunch, łatwe i proste w przygotowaniu! Zupa grochowa z mięsem wieprzowym to kompletne pierwsze danie na każdy dzień. Można go gotować na dowolnym mięsie lub bez niego, gęstym lub płynnym. Taka zupa nakarmi całą rodzinę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 43 % 6 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę grochową z mięsem wieprzowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wieprzowina może być używana w dowolnej części. Aby uzyskać bardziej bogaty bulion, weź mięso na kości. Warzywa: cebula, marchew i ziemniaki-obierz i spłucz z zanieczyszczeń. Groszek do zupy może być inny. Mam rozdrobniony groszek, który nie wymaga namaczania i gotuje się przez 30-40 minut. Spójrz na opakowanie i skup się na czasie gotowania na groszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polej wieprzowinę wodą, zagotuj i gotuj przez 1 godzinę. Podczas gotowania pojawi się piana, którą należy usunąć. Po godzinie dodaj groszek do garnka. Gotuj przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki na kawałki i dodaj do zupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewki w kostkę lub zetrzyj. Dodaj cebulę i marchewkę do zupy. Do smaku trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj zupę przez kolejne 20 minut. W tym czasie ziemniaki i groszek staną się miękkie. Zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zupa grochowa z wieprzowiną jest gotowa! Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy