skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę grochową z mięsem wieprzowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wieprzowina może być używana w dowolnej części. Aby uzyskać bardziej bogaty bulion, weź mięso na kości. Warzywa: cebula, marchew i ziemniaki-obierz i spłucz z zanieczyszczeń. Groszek do zupy może być inny. Mam rozdrobniony groszek, który nie wymaga namaczania i gotuje się przez 30-40 minut. Spójrz na opakowanie i skup się na czasie gotowania na groszku.
Krok 2:
Polej wieprzowinę wodą, zagotuj i gotuj przez 1 godzinę. Podczas gotowania pojawi się piana, którą należy usunąć. Po godzinie dodaj groszek do garnka. Gotuj przez 20 minut.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki na kawałki i dodaj do zupy.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewki w kostkę lub zetrzyj. Dodaj cebulę i marchewkę do zupy. Do smaku trochę soli.
Krok 5:
Gotuj zupę przez kolejne 20 minut. W tym czasie ziemniaki i groszek staną się miękkie. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 6:
Zupa grochowa z wieprzowiną jest gotowa! Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g