skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto z kokosem i truskawkami w mleku, potrzebne będą następujące składniki: jajka, cukier, mleko, płatki kokosowe, olej roślinny, soda, sól, proszek do pieczenia, mąka pszenna, skrobia, truskawki, cukier puder, liście melisy lub mięty.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i przesiej.
Krok 3:
Dodaj cukier, płatki kokosowe, wymieszaj.
Krok 4:
W osobnym pojemniku ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 5:
Dodaj mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej mieszaninę suchych składników do płynnej masy.
Krok 8:
Mieszaj trzepaczką, aż znikną grudki. Zagniatamy jednorodne, lekko gęste ciasto.
Krok 9:
Przykryj formę do ciasta (mam średnicę 18 cm) pergaminem, nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Wlej ciasto do formy.
Krok 10:
Dokładnie umyj truskawki, wysusz je,obierz z działek. Każdą jagodę kroimy na dwie części, jeśli jest bardzo duża, to na cztery.
Krok 11:
Truskawki posypujemy skrobią przez sitko, aby podczas pieczenia nie dawały zbyt dużo soku. Więc ciasto jest lepiej upieczone.
Krok 12:
Jagody lekko wciskamy w ciasto.
Krok 13:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli wyjdzie z ciasta na sucho, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Jeśli wierzch ciasta jest zarumieniony, a wewnątrz nie jest dokładnie upieczony,przykryj go folią.
Krok 14:
Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, wyjąć z formy. Posyp ciasto cukrem pudrem, udekoruj melisą lub miętą i podawaj. Miłego picia herbaty!
do przygotowania ciasta zaleca się stosowanie niedojrzałych, gęstych truskawek, aby nie marszczyły się podczas krojenia. Małe jagody nie muszą być cięte.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g