Babeczka z kokosem i truskawkami na mleku

Prosta i pyszna babeczka na sezon truskawkowy. Latem, kiedy truskawki dojrzewają, ciasto z tą jagodą z pewnością pojawi się na stole. Babeczka o delikatnym aromacie kokosa i soczystych truskawkach ozdobi i urozmaici rodzinne przyjęcie herbaciane. Jest przygotowywany po prostu przy użyciu dostępnych składników. Dzięki płatkom kokosowym babeczka jest lekko krucha, a jednocześnie wilgotna od soczystych jagód. Kawałek pachnącego ciasta z pachnącą herbatą zachwyci miłośników domowych wypieków.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 65 % 33 g
256 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto z kokosem i truskawkami w mleku, potrzebne będą następujące składniki: jajka, cukier, mleko, płatki kokosowe, olej roślinny, soda, sól, proszek do pieczenia, mąka pszenna, skrobia, truskawki, cukier puder, liście melisy lub mięty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i przesiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, płatki kokosowe, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym pojemniku ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę suchych składników do płynnej masy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj trzepaczką, aż znikną grudki. Zagniatamy jednorodne, lekko gęste ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę do ciasta (mam średnicę 18 cm) pergaminem, nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Wlej ciasto do formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie umyj truskawki, wysusz je,obierz z działek. Każdą jagodę kroimy na dwie części, jeśli jest bardzo duża, to na cztery.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Truskawki posypujemy skrobią przez sitko, aby podczas pieczenia nie dawały zbyt dużo soku. Więc ciasto jest lepiej upieczone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jagody lekko wciskamy w ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli wyjdzie z ciasta na sucho, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Jeśli wierzch ciasta jest zarumieniony, a wewnątrz nie jest dokładnie upieczony,przykryj go folią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, wyjąć z formy. Posyp ciasto cukrem pudrem, udekoruj melisą lub miętą i podawaj. Miłego picia herbaty!

do przygotowania ciasta zaleca się stosowanie niedojrzałych, gęstych truskawek, aby nie marszczyły się podczas krojenia. Małe jagody nie muszą być cięte.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g

Podobne przepisy