babeczka kawowa z wiśniami

Kawa i wiśnia to klasyczne połączenie w pieczeniu i nie tylko. Ostatnio robiłam babeczkę na maśle z wiśniami (https://1000.menu/cooking/36520-vishnevyi-keks). Mój mąż i ja tak bardzo go polubiliśmy, że poprosił o więcej, ale z kawą. Oboje uwielbiamy wypieki kawowe. I dopóki nie minął sezon wiśniowy, postanowiłem natychmiast spełnić jego prośbę. Ciasto okazało się równie kruche i miękkie. Kawa nadaje jej nie tylko piękny karmelowy kolor, ale także niezrównany aromat. Nasycenie koloru i smaku kawy można regulować, na przykład wziąć więcej kawy (2 łyżki zamiast jednej).
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 77 % 50 g
234 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto kawowe z wiśniami, potrzebujemy: dojrzałych wiśni, mąki, miękkiego masła, jajek, cukru, kawy rozpuszczalnej, wody (wrzącej wody), proszku do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie, Usuń szypułki. Usuń pestki. Waga netto wiśni bez pestek powinna wynosić około 250 g.spuścić sok, który został uwolniony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść kawę w 1 łyżce wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miękkie masło zmielić z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kawę do masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Powinno to zrobić gęste, lepkie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W naczyniu do pieczenia ułóż warstwy ciasta i wiśni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Piec ciasto przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotową babeczkę z formy, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

zamiast kawy rozpuszczalnej możesz użyć klasycznego w ziarnach. Możesz po prostu zaparzyć mocną kawę i wlać 2-4 łyżki do osobnego pojemnika. l.

możesz podać taką babeczkę z herbatą, kawą, cykorią lub po prostu ciepłym mlekiem.

jeśli lubisz kawę, z pewnością spodoba ci się ta babeczka kawowa. Umiarkowanie słodka, delikatna, o pysznym aromacie i smaku kawy. Wiśniowa kwaskowatość uzupełnia smak kawy. Idealne wypieki na wieczorną herbatę z rodziną, na przybycie gości.

do ciasta można dodać drobno posiekaną ciemną lub gorzką czekoladę lub czekoladowe krople termostabilne.

gotowe ciasto można polać czekoladą, polewą czekoladowo-kawową, miękkim karmelem lub po prostu posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy