skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania ciasta włącz piekarnik, ustawiając temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Wtedy cały proces zajmie znacznie mniej czasu. Przygotuj formę z wyprzedzeniem: w zależności od jej konstrukcji i materiału, albo wyłóż pergaminem, albo posmaruj olejem roślinnym i posyp semoliną. Pierwsza opcja - z pergaminem - będzie najwygodniejsza. Wskazane jest również nasmarowanie go odrobiną oleju.
umyj jabłka słodko-kwaśne twarde odmiany, obierz i zetrzyj na grubej tarce. W razie potrzeby możemy osłodzić i dodać ulubione przyprawy (wanilina, cynamon). Wymieszaj wszystko równomiernie.
wymieszaj suche składniki (mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, cukier). Nie zapomnij o Przesiewaniu mąki, ponieważ przypadkowe okruchy lub napotkane śmieci mogą zepsuć ogólne wrażenie i sprawić, że ciasto będzie niejadalne.
zaczynamy formować ciasto. Wlej & nbsp; szklankę suchej mieszanki na dno przygotowanej formy, wyrównaj i połóż warstwę jabłka na wierzchu. Naciśnij jabłka, aby zagęścić nadzienie. Więc naprzemiennie warstwy trzy razy, pamiętaj, aby zakończyć suchą warstwą. Ostrożnie zrównaj powierzchnię szpatułką i wlej olej roślinny, przebijając nożem, aby namoczyć całą masę jabłkową i suchą.
Piec ciasto w określonej temperaturze przez około 40-45 minut. Lepiej schłodzić w formie-wtedy ciasto zachowa swój kształt podczas serwowania. Jeśli pozwala na to czas, możesz przygotować ciasto wieczorem i pozostawić do ostygnięcia bezpośrednio w piekarniku na całą noc. Następnie rano otrzymasz smakołyk o idealnej konsystencji, który można łatwo pokroić na porcje.
serwujemy chudą szarlotkę, w razie potrzeby posypując każdy kawałek cukrem pudrem, filiżanką pachnącej herbaty lub aromatycznej kawy. Ciasto okazuje się smaczne i dość niezwykłe, warstwy jabłek nabierają nieco karmelowego smaku. Ogólnie rzecz biorąc, zdecydowanie warte wysiłku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g