chude ciasto z jabłkami

pyszne ciasto na herbatę w okresie postu. Gotowanie jest proste! Chude ciasto z jabłkami to sprawdzony przepis na deser z chrupiącą złotą skórką i ciekawą, lekko karmelową konsystencją w środku. Stanie się jednym z ulubionych przysmaków na herbatę zarówno podczas postu, jak i o każdej innej porze.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 70 % 39 g
288 kcal
IG: 13 / 23 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przed rozpoczęciem gotowania ciasta włącz piekarnik, ustawiając temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Wtedy cały proces zajmie znacznie mniej czasu. Przygotuj formę z wyprzedzeniem: w zależności od jej konstrukcji i materiału, albo wyłóż pergaminem, albo posmaruj olejem roślinnym i posyp semoliną. Pierwsza opcja - z pergaminem - będzie najwygodniejsza. Wskazane jest również nasmarowanie go odrobiną oleju.

umyj jabłka słodko-kwaśne twarde odmiany, obierz i zetrzyj na grubej tarce. W razie potrzeby możemy osłodzić i dodać ulubione przyprawy (wanilina, cynamon). Wymieszaj wszystko równomiernie.

wymieszaj suche składniki (mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, cukier). Nie zapomnij o Przesiewaniu mąki, ponieważ przypadkowe okruchy lub napotkane śmieci mogą zepsuć ogólne wrażenie i sprawić, że ciasto będzie niejadalne.

zaczynamy formować ciasto. Wlej & nbsp; szklankę suchej mieszanki na dno przygotowanej formy, wyrównaj i połóż warstwę jabłka na wierzchu. Naciśnij jabłka, aby zagęścić nadzienie. Więc naprzemiennie warstwy trzy razy, pamiętaj, aby zakończyć suchą warstwą. Ostrożnie zrównaj powierzchnię szpatułką i wlej olej roślinny, przebijając nożem, aby namoczyć całą masę jabłkową i suchą.

Piec ciasto w określonej temperaturze przez około 40-45 minut. Lepiej schłodzić w formie-wtedy ciasto zachowa swój kształt podczas serwowania. Jeśli pozwala na to czas, możesz przygotować ciasto wieczorem i pozostawić do ostygnięcia bezpośrednio w piekarniku na całą noc. Następnie rano otrzymasz smakołyk o idealnej konsystencji, który można łatwo pokroić na porcje.

serwujemy chudą szarlotkę, w razie potrzeby posypując każdy kawałek cukrem pudrem, filiżanką pachnącej herbaty lub aromatycznej kawy. Ciasto okazuje się smaczne i dość niezwykłe, warstwy jabłek nabierają nieco karmelowego smaku. Ogólnie rzecz biorąc, zdecydowanie warte wysiłku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy