skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania natychmiast włącz piekarnik do temperatury 180 stopni, aby umieścić obrabiany przedmiot w gorącej komorze, a następnie nie trzeba długo czekać na pieczenie. Natychmiast przygotowujemy formę-obficie smarujemy boki i spód zmiękczonym masłem. Jeśli użyjesz powierzchni teflonowej, nie musisz jej naoliwić.
przesiej mąkę pszenną do osobnej miski, aby nasycić produkt tlenem. Wymieszaj tam wszystkie suche składniki (kasza manna, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Na razie odłóż miskę i zajmijmy się jabłkami.
jabłka odmian słodko-kwaśnych dokładnie umyj, obierz i usuń rdzeń. Pocieramy kawałki jabłek na grubej tarce, a aby masa nie ciemniała, można lekko posypać sokiem z cytryny (lub nawet zwykłym octem stołowym). Kwas pomoże zachować naturalny kolor startych owoców. Dla miłośników słodszych możesz dodać kilka łyżek cukru, a eksperymentatorom - cynamon lub inną przyprawę.
przygotowane mieszanki układamy warstwami w przygotowanej formie - najpierw jest sucha mieszanka, następnie ciasto jabłkowe i ponownie sucha mieszanka. Dodaj resztę jabłek i zakończ suchymi składnikami.
na powierzchni ciasta wcieramy schłodzone masło za pomocą dużego przekroju i wysyłamy do piekarnika na 45 minut. Gotowość jest określana wizualnie przez ładną złotą skórkę. Wskazane jest, aby poczekać, aż ostygnie w formie, wtedy ciasto okaże się równe, schludne i łatwe do krojenia.
pokrój gotową szarlotkę luzem na prostokątne kawałki lub sektory i podawaj na gorąco, dekorując według własnego uznania. Alternatywnie-obficie posypane cukrem pudrem i upiększone liśćmi mięty. Podawaj z herbatą, kawą, kakao lub po prostu gorącym mlekiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g