ciasto z kaszy manny

Najlepszy przepis, gdy goście są na wyciągnięcie ręki i nie ma nic do zaoferowania! Ciasto luzem z kaszą manną i jabłkami jest obfite, aromatyczne, delikatne w środku i chrupiące, złociste Na Zewnątrz. Jest to idealne połączenie, ale gotuje się dość szybko, a co najważniejsze-nie musisz bawić się ciastem, a wszystkie składniki są dostępne i na pewno znajdziesz je pod ręką w każdej kuchni.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 75 % 30 g
201 kcal
IG: 19 / 23 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przed rozpoczęciem gotowania natychmiast włącz piekarnik do temperatury 180 stopni, aby umieścić obrabiany przedmiot w gorącej komorze, a następnie nie trzeba długo czekać na pieczenie. Natychmiast przygotowujemy formę-obficie smarujemy boki i spód zmiękczonym masłem. Jeśli użyjesz powierzchni teflonowej, nie musisz jej naoliwić.

przesiej mąkę pszenną do osobnej miski, aby nasycić produkt tlenem. Wymieszaj tam wszystkie suche składniki (kasza manna, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Na razie odłóż miskę i zajmijmy się jabłkami.

jabłka odmian słodko-kwaśnych dokładnie umyj, obierz i usuń rdzeń. Pocieramy kawałki jabłek na grubej tarce, a aby masa nie ciemniała, można lekko posypać sokiem z cytryny (lub nawet zwykłym octem stołowym). Kwas pomoże zachować naturalny kolor startych owoców. Dla miłośników słodszych możesz dodać kilka łyżek cukru, a eksperymentatorom - cynamon lub inną przyprawę.

przygotowane mieszanki układamy warstwami w przygotowanej formie - najpierw jest sucha mieszanka, następnie ciasto jabłkowe i ponownie sucha mieszanka. Dodaj resztę jabłek i zakończ suchymi składnikami.

na powierzchni ciasta wcieramy schłodzone masło za pomocą dużego przekroju i wysyłamy do piekarnika na 45 minut. Gotowość jest określana wizualnie przez ładną złotą skórkę. Wskazane jest, aby poczekać, aż ostygnie w formie, wtedy ciasto okaże się równe, schludne i łatwe do krojenia.

pokrój gotową szarlotkę luzem na prostokątne kawałki lub sektory i podawaj na gorąco, dekorując według własnego uznania. Alternatywnie-obficie posypane cukrem pudrem i upiększone liśćmi mięty. Podawaj z herbatą, kawą, kakao lub po prostu gorącym mlekiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy