skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przesianej mąki dodaj wszystkie suche składniki i wszystko dobrze wymieszaj. !!! Jeśli chodzi o wyrabianie ciasta!!! rękami lub kombajnem!!! Oczywiście lepiej to zrobić za pomocą kombajnu ( lub maszyny do chleba). Jeśli będziesz ugniatać rękami, pomnóż czas ugniatania przez dwa!!! Następnie dodaj jajka i mleko! temperatura pokojowa! I zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
Krok 2:
Po 10 minutach zaczynamy wprowadzać zimne masło w kostce. Po wprowadzeniu całego oleju dodaj kandyzowane owoce. Mam domowe, sam je zrobiłem. Przepis miałem już na stronie. Jeśli jesteś zainteresowany, zajrzyj. Lub kandyzowane owoce można zastąpić rodzynkami, skórką twarzy lub wcale. Tutaj już życzę. Jeśli dodasz mniej cukru, możesz ogólnie upiec maślany chleb i podawać go z serem lub serem śmietankowym.
Krok 3:
Gotowość testu można określić na podstawie tzw. "okna glutenowego". Kawałek ciasta można rozciągnąć dwiema rękami, jeśli nie jest rozdarty-gotowe .
Krok 4:
I usuwamy w ciepłe miejsce na 1-1, 5 godziny w celu sprawdzenia. Zwykle wkładam do kuchenki mikrofalowej i umieszczam w pobliżu szklankę gorącej wody. Lub do piekarnika z włączoną żarówką.
Krok 5:
1,5 godziny minęło. To ciasto nie powinno znacznie wzrosnąć, jest dość ciężkie, z dużą ilością muffinek. Ale to wystarczy!! Delikatnie go ugniatamy, nie jest to konieczne, wystarczy przywrócić poprzedni kształt. Owijamy folią i wkładamy do lodówki. Co najmniej 4 godziny, ale lepiej na noc. Ogólnie rzecz biorąc, to ciasto może spędzić do 3 dni w lodówce. I nie będzie miał absolutnie nic.
Krok 6:
Moje ciasto spędziło dzień w lodówce. Ale z doświadczenia powiem, że noc wystarczy. Dajemy mu 5 minut na rozgrzanie i uformujemy bułki. Nie trzeba go mocno ugniatać, podczas formowania spadnie.
Krok 7:
Ciasto dzielę na pół. Następnie jedna połowa na 3 równe części, druga na pięć.
Krok 8:
Zaokrąglij, przykryj folią i pozwól odpocząć przez kilka minut. Obie formy do pieczenia posmarowałam masłem, następnie posypałam mąką, a na dnie położyłam pergamin. Aby ułatwić wyjmowanie po upieczeniu.
Krok 9:
I tworzę zwykły warkocz z trzech wiązek. Posypuję wierzch, a następnie zawijam w cukier cynamonowy. Propircja: 20 gr. cukier, 0,5 łyżeczki. cynamon, szczypta soli.
Krok 10:
Podwiń krawędzie i ostrożnie przenieś do formy. Na wierzchu można również posypać resztkami cukru cynamonowego.
Krok 11:
W przypadku bułek rozwałkowuję ciasto na małą prostokątną warstwę i układam nadzienie na wierzchu. Dosłownie kilka łyżeczek do herbaty. To ciasto jest bardzo delikatne, przewiewne. Podczas sprawdzania w formie z dużą ilością nadzienia może nie wytrzymać i spaść. Mam dżem truskawkowy. W razie potrzeby możesz użyć dowolnego dżemu, dżemu, karmelu, skondensowanego mleka, czekolady, suszonych owoców lub czegoś nie słodkiego, na przykład : sera, ziół...
Krok 12:
Pozostawiamy wolne krawędzie, aby łatwiej było je ścisnąć. I złóż kopertę.
Krok 13:
Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do podejścia. Zajmie to 1-1, 5 godziny. Ciasto powinno się podwoić.
Krok 14:
Smaruję mlekiem i wysyłam do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni przez 40 minut. Tryb góra-dół. Ale lepiej skup się na swoim piekarniku.
Krok 15:
Po upieczeniu, gdy bułki są jeszcze gorące, posmaruj je roztopionym masłem. Pozwól mi ostygnąć na ruszcie.
Krok 16:
Obficie posyp cukrem pudrem. I można podawać.
Krok 17:
Bułeczki z dżemem są świetne ze szklanką mleka, a plecionka cynamonowa do filiżanki porannej kawy. Smacznego!!!
Chcę zaoferować bardzo smaczny i udany przepis na ciasto maślane. Nie wyczuwa zapachu drożdży, jest dość prosty w przygotowaniu, uniwersalny, nie starzeje się przez długi czas i nadaje się do każdego nadzienia. Ciasto jest bardzo delikatne, przewiewne, maślane. Ten przepis bardzo nam się podobał!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g