słodki chleb Brioche lub plecionka maślana

ciasto jest przewiewne, bez zapachu drożdży, nie starzeje się przez długi czas! Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, przewiewne, pachnące. I możesz użyć absolutnie dowolnego nadzienia.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 68 % 44 g
328 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przesianej mąki dodaj wszystkie suche składniki i wszystko dobrze wymieszaj. !!! Jeśli chodzi o wyrabianie ciasta!!! rękami lub kombajnem!!! Oczywiście lepiej to zrobić za pomocą kombajnu ( lub maszyny do chleba). Jeśli będziesz ugniatać rękami, pomnóż czas ugniatania przez dwa!!! Następnie dodaj jajka i mleko! temperatura pokojowa! I zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po 10 minutach zaczynamy wprowadzać zimne masło w kostce. Po wprowadzeniu całego oleju dodaj kandyzowane owoce. Mam domowe, sam je zrobiłem. Przepis miałem już na stronie. Jeśli jesteś zainteresowany, zajrzyj. Lub kandyzowane owoce można zastąpić rodzynkami, skórką twarzy lub wcale. Tutaj już życzę. Jeśli dodasz mniej cukru, możesz ogólnie upiec maślany chleb i podawać go z serem lub serem śmietankowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowość testu można określić na podstawie tzw. "okna glutenowego". Kawałek ciasta można rozciągnąć dwiema rękami, jeśli nie jest rozdarty-gotowe .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I usuwamy w ciepłe miejsce na 1-1, 5 godziny w celu sprawdzenia. Zwykle wkładam do kuchenki mikrofalowej i umieszczam w pobliżu szklankę gorącej wody. Lub do piekarnika z włączoną żarówką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    1,5 godziny minęło. To ciasto nie powinno znacznie wzrosnąć, jest dość ciężkie, z dużą ilością muffinek. Ale to wystarczy!! Delikatnie go ugniatamy, nie jest to konieczne, wystarczy przywrócić poprzedni kształt. Owijamy folią i wkładamy do lodówki. Co najmniej 4 godziny, ale lepiej na noc. Ogólnie rzecz biorąc, to ciasto może spędzić do 3 dni w lodówce. I nie będzie miał absolutnie nic.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje ciasto spędziło dzień w lodówce. Ale z doświadczenia powiem, że noc wystarczy. Dajemy mu 5 minut na rozgrzanie i uformujemy bułki. Nie trzeba go mocno ugniatać, podczas formowania spadnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzielę na pół. Następnie jedna połowa na 3 równe części, druga na pięć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaokrąglij, przykryj folią i pozwól odpocząć przez kilka minut. Obie formy do pieczenia posmarowałam masłem, następnie posypałam mąką, a na dnie położyłam pergamin. Aby ułatwić wyjmowanie po upieczeniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I tworzę zwykły warkocz z trzech wiązek. Posypuję wierzch, a następnie zawijam w cukier cynamonowy. Propircja: 20 gr. cukier, 0,5 łyżeczki. cynamon, szczypta soli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podwiń krawędzie i ostrożnie przenieś do formy. Na wierzchu można również posypać resztkami cukru cynamonowego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przypadku bułek rozwałkowuję ciasto na małą prostokątną warstwę i układam nadzienie na wierzchu. Dosłownie kilka łyżeczek do herbaty. To ciasto jest bardzo delikatne, przewiewne. Podczas sprawdzania w formie z dużą ilością nadzienia może nie wytrzymać i spaść. Mam dżem truskawkowy. W razie potrzeby możesz użyć dowolnego dżemu, dżemu, karmelu, skondensowanego mleka, czekolady, suszonych owoców lub czegoś nie słodkiego, na przykład : sera, ziół...

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostawiamy wolne krawędzie, aby łatwiej było je ścisnąć. I złóż kopertę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do podejścia. Zajmie to 1-1, 5 godziny. Ciasto powinno się podwoić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smaruję mlekiem i wysyłam do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni przez 40 minut. Tryb góra-dół. Ale lepiej skup się na swoim piekarniku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po upieczeniu, gdy bułki są jeszcze gorące, posmaruj je roztopionym masłem. Pozwól mi ostygnąć na ruszcie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Obficie posyp cukrem pudrem. I można podawać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Bułeczki z dżemem są świetne ze szklanką mleka, a plecionka cynamonowa do filiżanki porannej kawy. Smacznego!!!

Chcę zaoferować bardzo smaczny i udany przepis na ciasto maślane. Nie wyczuwa zapachu drożdży, jest dość prosty w przygotowaniu, uniwersalny, nie starzeje się przez długi czas i nadaje się do każdego nadzienia. Ciasto jest bardzo delikatne, przewiewne, maślane. Ten przepis bardzo nam się podobał!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy