skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić musztardę w proszku musztardowym? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny olej roślinny do wyboru. Weź wodę butelkowaną, przefiltrowaną, przegotowaną. Sól - najlepiej drobna.
Krok 2:
Wlej olej roślinny na spód przezroczystej szklanki lub słoika. Nie pozwoli, aby proszek musztardowy przykleił się do dna podczas mieszania. Przezroczyste ściany pojemnika, w którym zostanie przygotowana musztarda, również przyczyniają się do dokładniejszego mieszania, ponieważ od razu widać, gdzie nadal pozostaje suchy proszek.
Krok 3:
Włóż do szklanki z olejem roślinnym proszek musztardowy.
Krok 4:
Dodaj sól i cukier. Wymieszaj trochę.
Krok 5:
Teraz stopniowo dodawaj ciepłe (nie gorące !) wodę, nie spiesz się, wlej trochę i wymieszaj, a następnie wlej więcej i ponownie wymieszaj. Musztarda dobrze wchłania wodę, dodaj ją na tyle, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany. W szklance nie powinno pozostać ani jedno suche miejsce.
Krok 6:
Teraz dodaj trochę soku z cytryny i pozostaw musztardę na kilka godzin w ciepłym miejscu, aby się zaparzyła, "Dojrzała". Dojrzała musztarda jest ostrzejsza i bardziej energiczna.
jedna z ulubionych przez wielu przypraw, musztarda, dodaje smaku wielu potrawom. Istnieje wiele opcji przygotowania tego sosu. Musztarda jest szczególnie dobra, gdy stoi przez chwilę, najpierw w ciepłym miejscu (czasami słoik musztardy jest nawet umieszczany na baterii lub zanurzany w gorącej wodzie).
ucząc się gotować prostą musztardę, możesz zacząć eksperymentować, dodając miód, jabłka,
gotuje się w ciągu kilku minut i po kilku godzinach potrzebnych do zaparzenia będziesz mieć gotowy wspaniały domowy sos do uzupełnienia posiłków. Zamiast wody można użyć solanki (ogórek, pomidor, kapusta), soli, cukru i soku z cytryny w tym przypadku nie trzeba dodawać. W razie potrzeby sok z cytryny można zastąpić octem. Ważne jest, aby znaleźć wysokiej jakości proszek musztardowy o jednolitym żółtym kolorze i domowej musztardy!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g