Domowa musztarda w proszku musztardowym

najprostszy, najtańszy i najłatwiejszy sposób gotowania! Domowa musztarda z musztardy w proszku będzie znacznie lepsza niż kupiona w sklepie, jeśli zastosujesz się do jednej rady. Aby zapobiec gromadzeniu się proszku w grudki i przyklejaniu się do boków naczyń, zrób to zgodnie z przepisem!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 33 % 5 g
98 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić musztardę w proszku musztardowym? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny olej roślinny do wyboru. Weź wodę butelkowaną, przefiltrowaną, przegotowaną. Sól - najlepiej drobna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na spód przezroczystej szklanki lub słoika. Nie pozwoli, aby proszek musztardowy przykleił się do dna podczas mieszania. Przezroczyste ściany pojemnika, w którym zostanie przygotowana musztarda, również przyczyniają się do dokładniejszego mieszania, ponieważ od razu widać, gdzie nadal pozostaje suchy proszek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do szklanki z olejem roślinnym proszek musztardowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i cukier. Wymieszaj trochę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz stopniowo dodawaj ciepłe (nie gorące !) wodę, nie spiesz się, wlej trochę i wymieszaj, a następnie wlej więcej i ponownie wymieszaj. Musztarda dobrze wchłania wodę, dodaj ją na tyle, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany. W szklance nie powinno pozostać ani jedno suche miejsce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dodaj trochę soku z cytryny i pozostaw musztardę na kilka godzin w ciepłym miejscu, aby się zaparzyła, "Dojrzała". Dojrzała musztarda jest ostrzejsza i bardziej energiczna.

jedna z ulubionych przez wielu przypraw, musztarda, dodaje smaku wielu potrawom. Istnieje wiele opcji przygotowania tego sosu. Musztarda jest szczególnie dobra, gdy stoi przez chwilę, najpierw w ciepłym miejscu (czasami słoik musztardy jest nawet umieszczany na baterii lub zanurzany w gorącej wodzie).
ucząc się gotować prostą musztardę, możesz zacząć eksperymentować, dodając miód, jabłka,

gotuje się w ciągu kilku minut i po kilku godzinach potrzebnych do zaparzenia będziesz mieć gotowy wspaniały domowy sos do uzupełnienia posiłków. Zamiast wody można użyć solanki (ogórek, pomidor, kapusta), soli, cukru i soku z cytryny w tym przypadku nie trzeba dodawać. W razie potrzeby sok z cytryny można zastąpić octem. Ważne jest, aby znaleźć wysokiej jakości proszek musztardowy o jednolitym żółtym kolorze i domowej musztardy!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy