skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską z ogórkiem i papryką? Przygotuj dla niego jedzenie. Ilość produktów może być różna, w zależności od gustu. Uwielbiam ogórki-dodaj kolejny, pomidory-weź większą ilość, nie toleruj żadnych warzyw-całkowicie je wyklucz. Możesz dodać trochę więcej zieleni lub zielonej sałatki. Warzywa umyć i osuszyć.
Krok 2:
Z kapusty usuń górne liście i opłucz główkę kapusty pod chłodną wodą. Nie moczyć go mocno - kapusta pekińska jest bardzo luźna, a woda pozostanie między liśćmi. Lub zdemontuj go na osobne liście i najpierw spłucz, a następnie wysusz. Nadmiar wilgoci w sałatce nie jest potrzebny. Pokrój kapustę w długie paski.
Krok 3:
Pokrój ogórek w pierścienie. Jeśli ogórek ma grubą skórkę, odetnij ją.
Krok 4:
Pokrój pieprz, usuń nasiona. Pokrój na małe kawałki.
Krok 5:
Awokado pokrój, obierz. Pokrój na kawałki takie same jak papryka. Ten sam krój zawsze wygląda pięknie.
Krok 6:
Pokrój pomidory na ćwiartki.
Krok 7:
Łuk - półpierścienie.
Krok 8:
Ułóż wszystkie składniki sałatki w misce, dodaj garść czystej i suchej rukoli. Sól sałatkę do smaku.
Krok 9:
Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wybierz olej najwyższej jakości, pierwszego tłoczenia. Jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Jeśli nie ma oliwy z oliwek, weź zwykłą oliwę roślinną.
Krok 10:
Dodaj sos do sałatki, wymieszaj. Natychmiast podawaj na stole. Po staniu warzywa wypuszczą sok, a sałatka straci atrakcyjny wygląd i smak.
uwielbiam zielone sałatki. To z dużą liczbą składników i takim opatrunkiem. Często dodaję do niego miód i musztardę. Sałatka może zastąpić obiad lub stać się świeżym dodatkiem do mięsa lub kurczaka. Taka sałatka nie jest przechowywana, lepiej ją zjeść natychmiast po ugotowaniu.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g