skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ser Wielkanocny ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale pamiętaj, że im jest bardziej tłusty, tym bardziej delikatny i satysfakcjonujący jest gotowy deser. Weź pyszne masło o wysokiej zawartości tłuszczu, powyżej 72 %. Śmietana nadaje się do zawartości tłuszczu 10-25 %, można ją kupić w supermarkecie lub na rynku. Zwracam uwagę, że nie bierz gęstej domowej śmietany, aby masa twarogowa na etapie mielenia nie była zbyt gęsta.
Krok 2:
Chcę bardziej szczegółowo opowiedzieć o wszystkich subtelnościach i jak robię taką Wielkanoc twarogową. Jest lekko wilgotny, miejscami w dużych kawałkach i lekko kwaśny. Wyjmij masło z lodówki na 1-2 godziny i pozostaw w kuchni, aby zmiękło. Zmiękczone masło dodać do twarogu. Rozgnieć łyżką, aby oba składniki się połączyły.
Krok 3:
Dodaj mleko skondensowane i śmietanę. Dodaj cukier waniliowy. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć małą szczyptę waniliny i nie więcej, aby gotowa Wielkanoc nie była gorzka. Jeśli nie lubisz smaku waniliowego, nie używaj go w przepisie. A teraz potrzebujemy blendera zanurzeniowego lub robota kuchennego, aby zmielić masę twarogową na jednorodną, gładką mieszankę. Jeśli nie ma takiej techniki, przetrzyj twaróg przez drobne sito, najlepiej kilka razy.
Krok 4:
Na pewno widziałeś takie pasożytniczki. Są sprzedawane w supermarketach, w sklepach internetowych, na rynkach w działach kulinarnych. Rozmiary są różne. Moja forma jest mała. Jego wysokość wynosi 10 cm, dolna podstawa 10x10, wymiary górnej podstawy 4x4. Umieszcza się w nim 400-450 g twarogu. Wcześniej nie miałem takiej formy, użyłem plastikowych pojemników lub kubków jogurtowych, tylko zrobiłem kilka nakłuć na dole, aby spłynęła serwatka.
Krok 5:
Weź płaski talerz i ustaw pasochnicę wąską podstawą skierowaną w dół.
Krok 6:
Wyłóż go gazą złożoną w 2-3 warstwach. Staraj się dobrze wyrównać, aby było mniej zagnieceń.
Krok 7:
Wlej masę twarogową. Po zmieleniu za pomocą blendera zanurzeniowego masa staje się bardziej płynna.
Krok 8:
Podnieś krawędzie gazy i złóż na siebie.
Krok 9:
Na górze zainstaluj płaski talerz lub małą deskę kuchenną i mały ciężar, na przykład słoik z wodą na 400-500 g.wszystko, ten projekt można wysłać do lodówki na 12-14 godzin.
Krok 10:
Wciąż taki niuans. Podniosłem pasochnicę na wysoką pokrywkę z kawą, aby serwatka spłynęła do talerza, a spód pasochnicy nie był w płynie. Jeśli pokrywka nie zostanie użyta, nagromadzoną surowicę należy spuścić po 5-6 godzinach.
Krok 11:
Czas się skończył! Czas wyjąć nasze dzieło z lodówki. Rozwiń górne krawędzie gazy.
Krok 12:
Na wierzchu Dołącz piękny talerz do naszego deseru, w którym podasz do stołu.
Krok 13:
Odwróć. Wyrównaj formę, aby Wielkanoc znalazła się na środku talerza.
Krok 14:
Delikatnie unieś pasochnicę i zdejmij gazę.
Krok 15:
Oto taki twaróg Wielkanocny ze skondensowanym mlekiem, który dostałem. Wyobraź sobie, na pewno masz lepsze pomysły.
ponieważ twaróg jest produktem łatwo psującym się, twaróg wielkanocny jest przechowywany w lodówce w temperaturze do + 4 stopni nie dłużej niż 72 godziny.
Udekoruj twarożek Wielkanocny tradycyjną posypką cukierniczą, rozpuszczoną czekoladą, świeżymi jagodami i owocami, kolorowymi cukierkami.
W razie potrzeby, przed wysłaniem masy twarogowej do pasochnicy, możesz dodać dowolne suszone owoce, kandyzowane owoce, suszone jagody, czekoladowe krople.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g