ciasto brzoskwiniowe na cieście drożdżowym

obfite i smaczne wypieki z pysznym nadzieniem witaminowym. Przepis nie jest skomplikowany, choć wymaga znacznej inwestycji czasu. Wypieki są obfite i pożywne o cudownym smaku i niezapomnianym aromacie. Świetna uczta na herbatę i kawę. Idealny na podwieczorek dla dzieci, a także na każdą imprezę dla dzieci.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 75 % 36 g
218 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wcześniej wszystkie potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początku musisz sfermentować ciasto w zwykły sposób. Weź gram 120 mleka, dodaj łyżeczkę cukru i drożdży. Wszystko rozpuścić i dodać mąkę, doprowadzić masę do konsystencji śmietany. Umieść dobrze w górę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy ciasto rośnie, ubij jajka i cukier granulowany trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopić margarynę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź większy pojemnik, aby przyszłe ciasto mogło dobrze pasować. Wlać mleko, ubite jajka, margarynę, wodę. Wlać sól i wanilinę i dodać mąkę w częściach i zagnieść niezbyt ciasne ciasto. Ciasto należy dobrze zagnieść, aż pozostanie w tyle za rękami i ścianami pojemnika. Następnie przykryj ciasto i odstaw na co najmniej dwa razy. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić go w ciepłej łaźni wodnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wyrośnięciu ciasto powinno być puszyste i miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Brzoskwinie opłucz, osusz i pokrój wzdłuż na niezbyt grube kliny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź odpowiedni kształt, posmaruj olejem roślinnym. Rozwałkuj kawałek ciasta o grubości kilku cm i średnicy większej niż rozmiar formy, biorąc pod uwagę tworzenie wysokich boków z obrotem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj arkusz ciasta roztopionym masłem warzywnym lub kremowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na podstawie ciasta ułóż pokrojone brzoskwinie i zawiń brzegi ciasta do wewnątrz na całym obwodzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z wici z ciasta Utwórz kratkę na całym cieście i posmaruj produkt jajkiem ubitym szczyptą cukru. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.w temperaturze 180°C. gotowość do sprawdzenia za pomocą cebuli i brązowienia zewnętrznego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Będzie bardziej atrakcyjny i apetyczny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczenie okazało się chwałą! Wspaniała uczta dla rodziny i przyjaciół na herbatę. Smacznego!

niesamowite, bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niepowtarzalny i delikatny smak nadzienia. Wspaniałe wypieki na rodzinne przyjęcie herbaciane i na spotkania z przyjaciółmi. Takie ciasto z godnością zajmie jedno z pierwszych miejsc w Twoim menu domowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy