skład / składniki
metoda gotowania
włóż orzechy, nasiona, cukier, płatki owsiane i cynamon do głębokiej miski, wlej olej roślinny, dobrze wymieszaj.
puree z dyni wkładamy do małej miski, wlewamy do niej syrop klonowy, mieszamy.
wymieszaj zawartość dwóch misek, pocierając rękami, rozprowadzając mieszankę dyni na suchych składnikach tak dokładnie, jak to możliwe.
wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, rozłóż mieszaninę, wyrównaj.
wysyłamy do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (jeśli jest, użyj konwekcji) przez 40 minut. Podczas pieczenia nie zapomnij kilkakrotnie wymieszać granoli.
niech ostygnie bezpośrednio na blasze do pieczenia, a następnie dodaj rodzynki.
na tym etapie przenosimy granolę do słoika do przechowywania lub natychmiast podajemy.
ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g