skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomarańczowego Kurda? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Dobrze umyj pomarańczę i wytrzyj ją. Aby skórka stała się bardziej aromatyczna, możesz zalać ją wrzącą wodą. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę na drobnej tarce.
Krok 2:
Na patelni połącz surowe żółtka, cukier, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
Krok 3:
Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić powstałą mieszaninę do zgęstnienia i natychmiast zdjąć z ognia.
Krok 4:
Pozwól kremowi nieco ostygnąć i dodaj do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Przykryj Kurda folią spożywczą bez przerw i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej. Schłodzony Kurd przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce i używaj zgodnie z zaleceniami.
tego Kurda przygotowałam jako nadzienie do koszyczek . Kosze z takim kremem są znacznie smaczniejsze niż ze zwykłym dżemem lub dżemem. Można go posmarować ciepłym, lekko zrumienionym tostem i podawać z gorącą kawą lub herbatą. Okazuje się super smaczny!
w zeszłym roku robiłam cytrynowy Kurd na ciasto. Przyszła kolej na eksperymentowanie z pomarańczami. Ogólnie rzecz biorąc, Kurd można gotować na bazie dowolnych owoców i jagód, ale Kurdowie cytrusowi są szczególnie popularni. Jak na mój gust, pomarańczowy Kurd okazał się jeszcze bardziej interesujący niż cytrynowy. Można go po prostu rozsmarować na tostach, użyć jako warstwy do ciast, ciast i makaronów.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne: ten przepis wymaga tylko świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego! Nie bierz skoncentrowanego, zakupionego z opakowań. Im słodsze i jaśniejsze pomarańcze, tym lepiej. Idealnym wyborem są jasne, duże owoce o bogatym pomarańczowym kolorze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g