pomarańczowy Kurd

ani dorośli, ani dzieci nie odmówią tego przysmaku! Pachnący pomarańczowy Kurd może być stosowany jako nadzienie i warstwa do ciast, ciast wszelkiego rodzaju, naleśników, ciast, wszelkich słodkich wypieków. A przygotowanie go jest dziecinnie proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 56 % 29 g
311 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomarańczowego Kurda? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Dobrze umyj pomarańczę i wytrzyj ją. Aby skórka stała się bardziej aromatyczna, możesz zalać ją wrzącą wodą. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni połącz surowe żółtka, cukier, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić powstałą mieszaninę do zgęstnienia i natychmiast zdjąć z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól kremowi nieco ostygnąć i dodaj do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj Kurda folią spożywczą bez przerw i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej. Schłodzony Kurd przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce i używaj zgodnie z zaleceniami.

tego Kurda przygotowałam jako nadzienie do koszyczek . Kosze z takim kremem są znacznie smaczniejsze niż ze zwykłym dżemem lub dżemem. Można go posmarować ciepłym, lekko zrumienionym tostem i podawać z gorącą kawą lub herbatą. Okazuje się super smaczny!

w zeszłym roku robiłam cytrynowy Kurd na ciasto. Przyszła kolej na eksperymentowanie z pomarańczami. Ogólnie rzecz biorąc, Kurd można gotować na bazie dowolnych owoców i jagód, ale Kurdowie cytrusowi są szczególnie popularni. Jak na mój gust, pomarańczowy Kurd okazał się jeszcze bardziej interesujący niż cytrynowy. Można go po prostu rozsmarować na tostach, użyć jako warstwy do ciast, ciast i makaronów.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne: ten przepis wymaga tylko świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego! Nie bierz skoncentrowanego, zakupionego z opakowań. Im słodsze i jaśniejsze pomarańcze, tym lepiej. Idealnym wyborem są jasne, duże owoce o bogatym pomarańczowym kolorze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy