dżem z białej wiśni

pyszny dżem o niezrównanych właściwościach smakowych! Czy próbowałeś dżemu z białej wiśni? Jego smak jest niesamowity, kolor jest bardzo przyjemny.
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 38 g
155 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 50 min

chociaż ekstrakcja soku z białej wiśni nie jest tak łatwa, jest czyszczona raz lub dwa razy. Oddziel miąższ wiśni od nasion. Przenosimy go do pojemnika objętościowego wypełnionego wodą. Dodaj kilka szczypt soli i trochę octu, więc dżem wiśniowy wyjdzie piękny, a co najważniejsze, pozbędziemy się możliwych robaków.

trzymamy wiśnie w wodzie przez kilka godzin, a następnie spuszczamy płyn i wkładamy wiśnie do kadzi z gotowanym syropem. Do syropu potrzebujemy litra wody i kilku kilogramów cukru. Będziemy go gotować jakiś czas później, po rozpoczęciu namaczania jagód.

do czasu, gdy czereśnie będą musiały zostać wsypane do syropu, powinny już się gotować. W porządku, jeśli zdecydujesz się poczekać z gotowaniem syropu i zaczniesz go do czasu zakończenia przetwarzania jagód.

kolejne gotowanie zajmie nam ani dużo, ani mało – trzy dni. W tym czasie musimy gotować syrop 2 razy dziennie. Lepiej-w godzinach porannych i wieczornych. Najpierw doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na 10 minut, mieszając, następnie zatrzymujemy gotowanie i pozwalamy mieszaninie ostygnąć. Wieczorem trzeciego dnia, po zakończeniu gotowania, wlewamy dżem do przygotowanych słoików, zatykamy i układamy w spiżarni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy