skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować jagnięcinę w domu, potrzebujesz przede wszystkim mięsa młodego barana i warzyw z ziołami. Proponuję opcję zupy, w której obok zwykłych ziemniaków, marchwi, cebuli, papryki dodaje się również bakłażana.
Krok 2:
Shulum najlepiej gotować w grubościennym garnku lub w kotle. Tak więc umyj mięso pod bieżącą wodą i włóż do kotła, dodaj jedną małą cebulę i łodygę selera. Cebuli nie można obrać, ale należy ją równie dobrze umyć.
Krok 3:
Napełnij kocioł trzema litrami wody i wyślij do silnego ognia. W momencie gotowania tworzy się piana, należy ją usunąć łyżką, dodać sól do mięsa, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować jagnięcinę pod zamkniętą pokrywką przez około dwie godziny.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę warzyw. Obierz cebulę, marchewkę, ziemniaki i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki, odetnij "ogon" z bakłażana. Umyj obrane warzywa, pomidory i zioła. Pokrój ziemniaki na bardzo duże kawałki, niektóre bulwy można pozostawić w całości.
Krok 5:
Pokrój paprykę w duże paski, a marchewki w pierścienie. Lepiej jest używać papryki w różnych kolorach, aby shulum wyglądał jaśniej i bardziej apetycznie.
Krok 6:
Pokrój bakłażana najpierw w pierścienie, a następnie każdy kawałek na dwie lub cztery części. Cebulę pokroić w pióra, a pomidory w plasterki lub połówki.
Krok 7:
Po dwóch godzinach rozpal ogień pod kotłem do maksimum. Wyślij ziemniaki i bakłażany do bulionu.
Krok 8:
Po ugotowaniu dodaj marchewkę, cebulę i paprykę do zupy.
Krok 9:
Po pięciu minutach wyślij pomidory do kotła. Zmniejsz ogień ponownie do minimum i gotuj shulum pod zamkniętą pokrywką przez co najmniej trzydzieści minut. Powinieneś skupić się na ziemniakach, powinien się lekko rozpadać po naciśnięciu.
Krok 10:
Drobno posiekaj czosnek i zioła. Pietruszka i kolendra są idealne z ziół, możesz użyć jednej rzeczy.
Krok 11:
Wyślij czosnek, zioła i zirę do gotowego shulum, zwiększ ogień do maksimum. Po ugotowaniu usuń shulum z pieca, przykryj i pozwól mu parzyć przez co najmniej pół godziny. Posyp zupę ziele angielskie do smaku.
Krok 12:
Jeśli masz okazję ugotować shulum w naturze na ognisku, zrób to. Zapach mgły doda magicznego smaku i aromatu bogatej zupie. Warzywa można wrzucić do dużego kotła w całości, aby zachowały swój smak tak bardzo, jak to możliwe.
możesz również dodać ostrą papryczkę chili do gotowego shulum lub wlać porcję szczypty mielonej ostrej papryki do każdego talerza.
zupy jagnięce najlepiej podawać na gorąco, a po pewnym czasie zaleca się wypicie herbaty. Nie pij tłustej i bogatej shulum zimną wodą, może to wywołać ból brzucha.
jagnięcina świetnie komponuje się z kolendrą. Możesz go dodać podczas serwowania na każdym talerzu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g