skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude wegańskie paszteciki z soczewicy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź średniej wielkości marchewkę i cebulę, bulwę ziemniaka - dużą lub 2 małe. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni. Soczewica jest zielona, ponieważ lepiej zachowuje swój kształt. Dobrze spłucz w kilku wodach, dodaj 2 szklanki wody, gotuj. Zajmie to około 25 minut (po ugotowaniu). Jeśli wcześniej namoczysz soczewicę, ugotuje się szybciej
Krok 2:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Pokrój cebulę w dowolne kostki. Ponieważ warzywa będą w przyszłości mielone za pomocą blendera, forma krojenia nie jest ważna.
Krok 3:
Podgrzej patelnię, ostrożnie wlej na nią 2 łyżki oleju roślinnego. Smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez 6 do 7 minut. Ostudzić.
Krok 4:
Dobrze umyj i obierz ziemniaki i czosnek. Zetrzyj je na drobnej tarce, odcedź uwolniony sok. Delikatnie spuść, aby zniknął tylko płyn, a skrobia pozostała. Dzięki niemu kotlety zachowają swój kształt.
Krok 5:
Spróbuj soczewicy, jeśli jest już miękka, a wody jest za dużo, zrób więcej ogień i mieszając odparuj cały płyn. Ostudź gotową soczewicę. Aby zagnieść mięso mielone na kotlety, weź głęboką miskę. Przenieś do niego smażoną cebulę z marchewką, starte ziemniaki z czosnkiem i soczewicą. Dodaj sól i przyprawy do smaku.
Krok 6:
Za pomocą blendera zmiel wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj. Jeśli mięso mielone okazało się płynne i nie można z niego uformować kotletów, dodaj mąkę w małych porcjach, koncentrując się na wyglądzie mięsa mielonego. Nie powinien się rozprzestrzeniać. Tym razem mąka mi się nie przydała.
Krok 7:
Kotlety są bardzo delikatne, a jeśli zrobisz je zbyt duże, niewygodne będzie ich obracanie. Na jeden kotlet wystarczy mięso mielone wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformuj kotlety i smaż je na średnim ogniu z obu stron na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 8:
Takie kotlety można smażyć bez dodawania oleju. Aby to zrobić, zmniejsz ogień i zwiększ czas pieczenia.
z podanej liczby produktów uzyskuje się 16 małych kotletów.
możesz podawać je z warzywami, różnymi sosami lub kwaśną śmietaną.
do smaku kotlety są delikatne i pikantne. Nie mogę powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Bardziej lubię soczewicę w postaci owsianki lub zupy. Ale aby urozmaicić dietę rodzinną, można je ugotować.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy.Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g