kotlety z soczewicy są chude, wegańskie

Upewnij się, że kotlety mogą pozostać smaczne i bezmięsne. Takie kotlety z soczewicy przypadną do gustu tym, którzy przestrzegają zdrowej diety i wegetarianizmu, a także tym, którzy lubią eksperymentować. Soczewica w połączeniu z warzywami przyniesie organizmowi wiele przydatnych substancji.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 56 % 25 g
228 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude wegańskie paszteciki z soczewicy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź średniej wielkości marchewkę i cebulę, bulwę ziemniaka - dużą lub 2 małe. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni. Soczewica jest zielona, ponieważ lepiej zachowuje swój kształt. Dobrze spłucz w kilku wodach, dodaj 2 szklanki wody, gotuj. Zajmie to około 25 minut (po ugotowaniu). Jeśli wcześniej namoczysz soczewicę, ugotuje się szybciej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Pokrój cebulę w dowolne kostki. Ponieważ warzywa będą w przyszłości mielone za pomocą blendera, forma krojenia nie jest ważna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię, ostrożnie wlej na nią 2 łyżki oleju roślinnego. Smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez 6 do 7 minut. Ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj i obierz ziemniaki i czosnek. Zetrzyj je na drobnej tarce, odcedź uwolniony sok. Delikatnie spuść, aby zniknął tylko płyn, a skrobia pozostała. Dzięki niemu kotlety zachowają swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spróbuj soczewicy, jeśli jest już miękka, a wody jest za dużo, zrób więcej ogień i mieszając odparuj cały płyn. Ostudź gotową soczewicę. Aby zagnieść mięso mielone na kotlety, weź głęboką miskę. Przenieś do niego smażoną cebulę z marchewką, starte ziemniaki z czosnkiem i soczewicą. Dodaj sól i przyprawy do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą blendera zmiel wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj. Jeśli mięso mielone okazało się płynne i nie można z niego uformować kotletów, dodaj mąkę w małych porcjach, koncentrując się na wyglądzie mięsa mielonego. Nie powinien się rozprzestrzeniać. Tym razem mąka mi się nie przydała.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kotlety są bardzo delikatne, a jeśli zrobisz je zbyt duże, niewygodne będzie ich obracanie. Na jeden kotlet wystarczy mięso mielone wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformuj kotlety i smaż je na średnim ogniu z obu stron na oleju roślinnym na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie kotlety można smażyć bez dodawania oleju. Aby to zrobić, zmniejsz ogień i zwiększ czas pieczenia.

z podanej liczby produktów uzyskuje się 16 małych kotletów.

możesz podawać je z warzywami, różnymi sosami lub kwaśną śmietaną.

do smaku kotlety są delikatne i pikantne. Nie mogę powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Bardziej lubię soczewicę w postaci owsianki lub zupy. Ale aby urozmaicić dietę rodzinną, można je ugotować.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy.Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy