bulion grzybowy

łatwy, prosty, apetyczny, dietetyczny! Bulion grzybowy jest bardzo aromatyczny, smaczny i niskokaloryczny. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Z takiego bulionu możesz ugotować zupę lub użyć jej do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, dressingów i drugich dań.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 1 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bulion grzybowy? Przygotuj jedzenie. Grzyby mogą być dowolne, na końcu przepisu szczegółowo opisano, jak je wybrać. Użyłam pieczarek. Oczyść je z brudu i zanieczyszczeń, a następnie umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pieczarki na małe plasterki. Jeśli twój bulion nie działa jako niezależne danie, grzybów nie można pokroić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść garnek z wodą na gazie. Przygotuj warzywa. Umyj, obierz i pokrój marchewki, jak chcesz. Pokroiłam w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i również dowolnie pokroić. Wybrałem cięcie na pół pierścienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj łodygi selera i pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, że seler ma jasny smak i nie wszyscy go lubią. Dodaj go w niewielkiej ilości lub całkowicie wyklucz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć przygotowane grzyby do wrzącej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Poczekaj, aż woda już się zagotuje wraz z grzybami i włóż warzywa do garnka. Gotuj bulion przez 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    5 minut przed końcem gotowania dodaj do rondla liść laurowy, ziarna pieprzu i sól do smaku. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj dalej bulionu grzybowego zgodnie z planem. Ponieważ miałem to samodzielne danie, nie wyjąłem z talerza niczego poza cebulą i udekorowałem bulion ziołami i gotowanym jajkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A jeśli potrzebujesz tylko bulionu, odcedź go, użyj grzybów i wszystkiego innego według własnego uznania.

musisz wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje grzybów nadają się do przygotowania bulionu grzybowego. Na przykład prezenty leśne drugiej kategorii lub warunkowo jadalne, które mogą dać bulionowi tylko wszystko, co złe, stare lub zebrane w niekorzystnych dla środowiska miejscach. Eksperci kulinarni starają się również ominąć borowiki, ale ze względu na nieapetyczny kolor.
rosół gotuje się zarówno ze świeżych, jak i mrożonych, suszonych grzybów. Co więcej, te ostatnie, które wymagają wstępnego przygotowania, sprawiają, że bulion jest super smaczny i pachnący.
pamiętaj, że pieczarki gotują się bardzo szybko, a grzyby leśne dłużej. Zależy to nie tylko od odmiany grzybów, ale także od wielkości kawałków.
najsmaczniejszy, najzdrowszy i najbardziej aromatyczny jest bulion z borowików.
kolor bulionu może się różnić — od jasnego (świeże młode grzyby) do ciemnego (Dojrzałe lub suszone).
jeśli masz jasny bulion, nadaj mu złoty kolor, dodając łuski cebuli lub całą nieobraną cebulę.
robiąc bulion z grzybów, nie bój się dodawać korzeni i przypraw, ale bez większego fanatyzmu.
smażone grzyby sprawiają, że bulion jest jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Jest to istotne, jeśli zamierzasz podać go jako niezależne danie.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę lub jakie stężenie chcesz zrobić bulion: im mniej wody, tym bulion jest bogatszy.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy