truskawki z cukrem startym na zimę

świeże, pachnące, bez gotowania! Przydatne i bardzo smaczne! Truskawki starte z cukrem można przygotować na zimę bez obróbki cieplnej. To zachowa wszystkie witaminy i korzystne właściwości tej pysznej jagody. Łatwiej to zrobić niż gotować dżem! A smaku i aromatu jest znacznie więcej!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 59 g
234 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zmielić truskawki z cukrem na zimę? Aby to zrobić, musisz odmierzyć tylko 2 składniki. Weź świeżo zebrane, dojrzałe jagody. Część przedmiotu przechowuję w lodówce, więc proporcje jagód i cukru wzięły 1: 1,25, aby truskawki były przechowywane dłużej. Jeśli jagoda jest przechowywana w chłodniejszej piwnicy, możesz wziąć ilość jagód i cukru w stosunku 1:1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj truskawki, Usuń działki. Jeśli napotkasz zepsute jagody, usuń je całkowicie. Mogą być przyczyną pogorszenia jakości przedmiotu obrabianego podczas przechowywania zimowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj jagodę pod zimną wodą. Połóż truskawki na czystej szmatce, aby nadmiar wilgoci w szkle i jagody wyschły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź pojemną patelnię lub pojemnik o odpowiedniej objętości. Nie używaj naczyń aluminiowych, aby uniknąć szkodliwego oddziaływania metalu i kwasu zawartego w jagodzie. Włóż truskawki do rondla, dodaj około połowy cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przebij jagodę cukrem za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie całkowicie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostały cukier do powstałego puree, dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw jagodę w temperaturze pokojowej,aż cukier się rozpuści, około 1-1, 5 godziny. Okresowo mieszaj masę, aby cukier rozpuścił się szybciej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj słoiki przeznaczone do przechowywania przedmiotu obrabianego. Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Szczegółowe informacje na temat zasad sterylizacji można znaleźć pod linkiem na końcu recepty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy cukier całkowicie się rozpuści, ponownie dobrze wymieszaj przecier truskawkowy i wlej do słoików. Zamknij słoiki sterylizowanymi pokrywkami. Obrabiany przedmiot można zwinąć lub przykręcić zakrętkami. Z podanej ilości składników otrzymałem 2,8 litra półfabrykatu. Truskawki starte z cukrem należy przechowywać w zimnym, ciemnym miejscu. W optymalnej temperaturze przechowywania +2-4 stopnie taki przedmiot można przechowywać przez 6-7 miesięcy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Truskawki starte z cukrem są dobre jako samodzielny deser. Można go dodać podczas gotowania galaretek i kompotów. Smacznego!

w ten sposób możesz zamrozić jagodę na zimę. 
pamiętaj, że jeśli chcesz, aby truskawki w tej formie były grubsze, dodaj więcej cukru lub użyj odpowiedniego zagęszczacza. Możesz również dodać żelatynę lub pektynę.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy