lukier białkowy

Szybki i prosty, piękny i pyszny, ze zwykłych produktów! Lukier białkowy z tego przepisu służy do polewania ciast wielkanocnych, ciastek, pączków i babeczek. Idealnie nadaje się do malowania na piernikach. Aby wszystko się udało, musisz znać i przestrzegać kilku zasad.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 77 g
298 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lukier białkowy? Przygotuj jedzenie. Wyjmij jajka z lodówki. W zimnym jajku białko będzie łatwiejsze do oddzielenia od żółtka. Do ubijania lepiej nadają się jajka o średniej świeżości-sprzed dwóch lub trzech dni, takie białka łatwiej się biją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ jajka są używane na surowo, należy je umyć mydłem i wytrzeć do sucha. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel białka od żółtek, zrób to bardzo ostrożnie. Nawet kropla żółtka nie może dostać się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną pobite. Pojemnik na białko powinien być czysty i suchy. Jeśli upuścisz kawałek skorupy, usuń go czubkiem noża, ale nie ręką. Tłuszcz z powierzchni palców zapobiegnie ubijaniu piany. & quot; wici & quot; z białka również muszą być oddzielone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź drobno zmielony cukier puder i upewnij się, że przesiałeś go przez drobne sito. Pomoże to uniknąć grudek, a proszek rozpuści się łatwiej i szybciej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij ubijać białka na niskich obrotach przez około 1 minutę, aż nie będziesz musiał nic dodawać. Gdy masa zmieni kolor na biały i pojawi się piana, zwiększ prędkość do średniej i bez przerywania ubijania zacznij dodawać cukier puder. Umieść go na łyżce w małych odstępach, stopniowo dodając obroty do wysokich. Ubij białka na miękkie szczyty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny, stabilizuje lukier i równoważy smak. Kontynuuj ubijanie lukru do twardych szczytów, ale nie przesadzaj. Cały proces trwa około 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy masa stanie się gęsta i łatwo będzie utrzymać kształt – Proces jest zakończony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak wygląda ten lukier na ciastach, jest błyszczący biały, o delikatnym smaku, stopniowo twardnieje. W razie potrzeby można go łatwo zabarwić barwnikami spożywczymi, dodając je do gotowej glazury. Lukier najlepiej stosować natychmiast po ugotowaniu.

trzeba powiedzieć o misce do ubijania:
* powinien być wysoki, ponieważ masa wzrośnie 3-4 razy.
* nie należy brać z aluminium, szkliwo stanie się szare.
* miska powinna być czysta, sucha i beztłuszczowa.

miska wykonana ze szkła, ceramiki, emaliowana i stalowa jest idealna.

nie jest bardzo pożądany z tworzywa sztucznego, ale wiele mikserów stacjonarnych ma w zestawie właśnie taki. Następnie dobrze spłucz, odtłuść plasterkiem cytryny i osusz.

istnieją różne opinie na temat temperatury białek, niektórzy zalecają ubijanie tylko na zimno, inni nalegają na temperaturę pokojową. Ze względu na okoliczności sprawdziłem obie opcje, wynik jest zawsze pozytywny-w obu przypadkach są ubijane.

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!). 

podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło powinno dostać się na dno naczynia), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy