skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe Klasyczne tiramisu? Przygotuj jedzenie. Mascarpone i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij je z lodówki. Przygotowanie zacznij od kremu. Jak zrobić krem mascarpone? Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Zrób to tak ostrożnie, jak to możliwe, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie mogą nie być dobrze ubite. Umieść żółtka w misce i dodaj cukier.
Krok 2:
Ubij mikserem lub trzepaczką na Jasną, kremową masę.
Krok 3:
Dodaj mascarpone i ubij mikserem z małą prędkością lub trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 4:
W osobnej misce z dużą prędkością ubij białka w mocną pianę. Sprawdź gotowość, Odwróć miskę, gotowa masa nie powinna wypływać z miski.
Krok 5:
Ubite białka dodaj do miski z ubitymi żółtkami i mascarpone. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj szpatułką, aż uzyskasz gładką śmietanę. Mieszaj krem delikatnymi ruchami od dołu do góry, jakby zakopując białka, aby nie uszkodzić ich struktury powietrznej.
Krok 6:
Zajmij się podstawą deseru, jaką są ciasteczka. Wcześniej zaparz i ostudź mocne espresso. Dodaj koniak do schłodzonej kawy. Zanurz ciasteczka w kawie. Nie trzymaj ciasteczek długo w kawie, nie dłużej niż 5 sekund, może bardzo zmięknąć!
Krok 7:
Umieść ciasteczka na tacy z wysokim brzegiem. Możesz również przygotować deser w porcjach-miski.
Krok 8:
Na wierzch z kremem.
Krok 9:
Ponownie ułóż ciasteczka i przykryj kremem.
Krok 10:
Posyp kakao w proszku przez sito. Wstaw deser do lodówki na 3 godziny. Podawaj tiramisu, krojąc je na porcje, udekoruj jagodami i gałązką mięty do smaku. Smacznego!
z włoskiego tiramisu tłumaczy się jako "rozwesel mnie", ze względu na jego właściwości odżywcze i obecność kawy w składnikach. Nie ma dokładnej wersji wyglądu tego deseru. Wielu historyków uważa, że jego przepis został wynaleziony w latach 60.w restauracji alle Beccherie w Treviso. Szef kuchni Roberto Linguanotto, wieloletni cukiernik w Niemczech, połączył przepisy na bawarskie słodycze z włoską tradycją dawania dzieciom żółtka ubitego z cukrem dla ogólnego wzmocnienia. Tak narodził się nowy deser.
po raz pierwszy słowo "tiramisu" pojawiło się na stronach słownika języka włoskiego Sabatini Coletti w 1980 roku. A sam przepis na tiramisu został po raz pierwszy opublikowany w 1983 roku w książce "słodycze Veneto" Giovani Kapnista.
ponieważ surowe jajka są używane do deseru, wybierz świeże i sprawdzone jajka, dokładnie spłucz je sodą przed rozbiciem.
jeśli nie chcesz używać surowych jajek w deserach, zastąp bite białka bitą śmietaną. I ubij żółtka w łaźni wodnej.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g