skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw sterylizujemy słoiki. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,7 L - 8 minut, 1l - 15 minut, 2L - 20, 3L-25 minut.
Krok 2:
Do przepisu nadają się zarówno świeże jagody, jak i mrożone. Preferencja jest oczywiście świeża w sezonie zbiorów. Na Syberii każda jagoda jest często zamrażana, a następnie można z niej gotować wiele rzeczy. Wziąłem tylko zamrożone i podczas gotowania był cudowny aromat świeżych jagód.
Krok 3:
Posortuj świeży wiciokrzew z gałązek, liści i zepsutych jagód, dobrze spłucz. Wystarczy spłukać mrożoną jagodę zimną wodą i pozwolić wodzie spłynąć, ponieważ jagoda została już przygotowana. Wiele osób zaleca suszenie, ale robię to tylko przed zamrożeniem, teraz nie ma takiej potrzeby.
Krok 4:
Natychmiast przenieś jagodę do miski blendera, dodaj trochę cukru i uderz impulsami.
Krok 5:
Wiciokrzew wypuści sok, czego potrzebujemy.
Krok 6:
Teraz w kilku etapach wypełniamy cukier i za każdym razem przewijamy. Jeśli jest dużo jagód, podziel je na części, przenieś każdą przewijaną porcję do przestronnej miski, a następnie wymieszaj wszystko lub użyj blendera zanurzeniowego lub stacjonarnego wolumetrycznego, dla kogo jest to wygodne.
Krok 7:
Wiciokrzew ma dość twardą skórkę, więc gotowy przecier ma niejednorodną strukturę z fragmentami miąższu i skóry. Pozostaw puree na stole na 15 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie wlej do wysterylizowanych słoików, Zakręć. Przechowywać w lodówce. Można wlać do jednorazowych prostokątnych pojemników o pojemności 200 ml i przechowywać w zamrażarce.
chciałbym powiedzieć o ilości cukru.
dla tego przedmiotu możesz wziąć proporcję 1: 1
częściej biorę cukier o 200 g mniej niż waga przygotowanego wiciokrzewu, aby smak jagód został zachowany i nie został zatkany cukrem.
dopuszczalne jest umieszczenie cukru tylko 30% masy jagód, wystarczy do przechowywania w zamrażarce.
w przypadku dżemu zwykle przyjmuje się proporcję 1: 1,5, ale tutaj wolę wziąć mniej cukru, wystarczy mi 60 %.
jeśli jagoda z silną goryczką lub będzie przechowywana w piwnicy, lepiej wziąć cukier 1:1 i więcej.
wiciokrzew nie jest poddawany obróbce cieplnej, jest żywą jagodą o pełnym smaku i aromacie, ale aby wykluczyć fermentację, wszystkie naczynia i pojemniki muszą być czyste i przygotowane do przechowywania. Lub ugotuj jagodę o małej objętości, którą będziesz miał czas zjeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g