skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zastanówmy się nad przepisem na nadzienie z kapusty z gotowanymi jajkami kurzymi. Ciasta z takim nadzieniem były często pieczone i smażone przez moją babcię i wszyscy bardzo lubili takie wypieki. Pierwszym krokiem jest ugotowanie jaj kurzych na twardo. Gotuj je przez około 12-15 minut od momentu zagotowania wody, ostudź, obierz i drobno posiekaj nożem.
Krok 2:
Lepiej jest użyć młodej i soczystej białej kapusty do nadzienia zgodnie z tym przepisem, ponieważ nie będziemy jej dusić, będzie zaangażowana w świeżą formę. Oczyść główkę kapusty z górnych suchych i brudnych liści. Pokrój łodygę, pokrój kapustę na kilka kawałków, aby wygodnie zmielić w robocie kuchennym lub blenderze.
Krok 3:
Moja babcia i mama nadal używają drewnianego koryta i sekcji ręcznej jako siekacza kapusty, a nawet po wypróbowaniu tak nowoczesnych urządzeń, które uprościły proces gotowania, jak blender i robot kuchenny, nie chcą rezygnować z ręcznego asystenta i twierdzą, że kapusta, posiekana ręcznie, okazuje się znacznie lepsza, smaczniejsza i bardziej soczysta w nadzieniu do ciast. Dlatego jeśli istnieją takie urządzenia, możesz użyć
Krok 4:
Posiekałem kapustę w blenderze. Posiekaną kapustę wkładamy do głębokiej miski, wyciskamy nadmiar soku.
Krok 5:
Dodaj posiekane jaja kurze, sól do smaku. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, ostudź do temperatury pokojowej i wlej do nadzienia z kapusty, wymieszaj.
Krok 6:
Nadzienie pasztecika jest gotowe. W razie potrzeby i smaku do nadzienia można dodać drobno posiekane świeże zioła. Pozostaje przygotować lub użyć już przygotowanego ciasta, uformować, usmażyć lub upiec placki. Zarówno ciasto drożdżowe, jak i przaśne nadają się do takiego nadzienia, a ciasta będą pyszne zarówno smażone na patelni, jak i pieczone w piekarniku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g