skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę i sól do miski. Ubij jajka z cukrem. Pudry + zmiękczone masło i skórka z cytryny. Połączyć z mąką i zagnieść w ciasto. Zwiń w kulkę, przykryj i wyjmij na 30 minut. na zimno.
2. Uszczypnij mały kawałek i odłóż na bok. Rozwałkuj, na posypanym stole, koło w kształcie + wysokość boków. Wykonuj częste nakłucia na teście. Umieść formę w lodówce.
3. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Korzeń imbiru obrać i posiekać. Jabłka włożyć do rondla + cukier, imbir i rum, przykryć i dusić 5-6 min.
4. Ułóż jabłka równą warstwą w formie z ciastem.
5. Rozgrzej piekarnik do 190. Posyp rodzynkami i posyp cynamonem. Odstawione ciasto rozwałkować cienko i wyciąć z niego paski. Połóż na farszu w formie kratki. posmaruj ubitym żółtkiem. Piec 40 min.
6. Przygotuj sos. Wymieszaj w garnku Van.cukier, śmietana, skrobia, żółtka i zwykły cukier. Umieść mieszaninę w łaźni wodnej i gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. podawaj ciasto z sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g